In English

Äntligen svampsäsong! Vi svenskar är ofta bra på att laga goda rätter på skogens guld men desto mer osäkra på att välja ett vin som passar till svamp. Vi berättar hur du kan tänka när du matchar och tipsar om vilka viner som passar till de populäraste svamprecepten.

kombinera vin och svamp

Få saker slår smaken av nyplockad, smörstekt svamp i kombination med ett välvalt vin. För att nå den kombinationen är det bra att veta att svamp är rik på den femte grundsmaken umami, vilket i kombination med vissa viner kan ge en metalliskt, besk och oangenäm smak. Det är därför bra att undvika sträva viner med mycket tanniner och istället satsa på vin som har generöst med fruktighet. Som tur är tillagas även de flesta svamprätter med smör, grädde, ost och salt – livsmedel som dämpar upplevelsen av umami och istället lyfter fram vinets aromer och ger måltiden balans.

Vitt eller rött?

Både rött och vitt vin passar till svamp, det handlar bara om att välja rätt. Generellt passar fruktiga, smakrika och fylliga viner med välbalanserad fruktsyra, eftersom de flesta anrättningar på svamp ofta är smakrika och rika på fett. Väljer du ett rött kan du välja ett lite mjukare vin och väljer du vitt kan du satsa på ett fylligt och smakrikt som har lagrats på ekfat – allra helst en chardonnay.

druvor till populära svamprecept

Fatlagrad chardonnay till smörstekt kantarelltoast

Fatlagrad chardonnay är som klippt och skuren till svenskarnas favoritrecept på svamp. Vinets fyllighet möter upp anrättningens krämighet, ekfatens toner passar till brödets rostade karaktär och druvans härliga fruktsyra passar bra för att lätta upp smörets fetma.

Fatlagrad tempranillo till smakrika grytor

Smakrika grytor med svamp, kött och massor av kryddor passar perfekt till ett rött och smakrikt vin med fatkaraktär. Tempranillo lagras ofta på ekfat och får härligt kryddig karaktär i kombination med druvans tanniner och röda frukt. Vinets fyllighet och fruktsyra möter upp grytans krämighet perfekt.

Montepulciano till svamppasta

Den italienska druvan montepulciano har ofta frisk syra, mjuka tanniner och fruktiga toner av mörka körsbär, skogsbär, viol och nymalen peppar. Den passar ofta till klassiska italienska anrättningar med pasta och parmesan och innehåller receptet även smörstekt svamp är succén given.

Pinot noir till svamprisotto

Risotto med svamp är nästan alltid en krämig och fyllig anrättning, med mycket sälta från osten. Det passa därför med rött vin med pigg syra. Pinot noir har ofta toner som passar risottons aromer och dessutom har druvan mjuka tanniner som passar bra om du vill vara generös med svampen. Dessutom passar vinerna ofta bra att ta ett glas av i väntan på att maten ska bli klar – och som vi alla vet väntar man ofta länge på en risotto.

våra bästa Förslag på vin till svamp

  • Art.nr: 2002
  • Volym: 750 ml
  • Pris: 119 kr
  • Alk.halt: 13,5 %

Trapiche Tesoro Chardonnay

Argentinska Trapiche är mästare på att visa upp chardonnaydruvans kvalitet när den odlas på hög höjd i Mendoza. Nyheten Trapiche Tesoro Chardonnay är ett smakrikt vitt vin med härligt rostad fatkaraktär och toner av tropisk frukt. Perfekt kompanjon till olika svamprätter med rostade toner, som en klassisk kantarelltoast.

  • Art.nr: 20089
  • Volym: 750 ml
  • Pris: 139 kr
  • Alk.halt: 12 %

Boschendal 1685 Chardonnay

Nyheten Boschendal 1685 Chardonnay från Sydafrika är en klassiskt välstrukturerad chardonnay med balanserad fatkaraktär och sval, uppfriskande fruktighet som är perfekt för krämiga svampanrättningar, både smörstekt eller gräddstuvat. Precis som vinets namn antyder har den anrika producenten en historia som sträcker sig ända tillbaka till år 1685

  • Art.nr: 2757
  • Volym: 750 ml
  • Pris: 119 kr
  • Alk.halt: 13 %

El Coto Crianza Organic

Ekologiska nyheten El Coto Crianza Organic från Rioja är ett välgjort och matvänligt vin med rödfruktig smak och välbalanserad ekfatskaraktär som är perfekt till höstens smakrika svampgrytor, eller när svampen är tillbehör till en köttbit. Som vanligt ligger El Coto i framkant och är en av få vinproducenter i Rioja som kan erbjuda ekologiskt certifierade viner.

  • Art.nr: 2390
  • Volym: 750 ml
  • Pris: 119 kr
  • Alk.halt: 13 %

Cantina Zaccagnini Dal Tralcetto Montepulciano d’Abruzzo

Pinnvinet Cantina Zaccagnini Montepulciano d’Abruzzo är gjort på ekologiskt odlade druvor från vingårdar i den vackra bergsregionen Abruzzo i Italien. Det här är ett riktigt skolboksexempel på den lokala druvsorten montepulciano och passar därför perfekt när det vankas pasta, parmesan och nyplockad svamp.

  • Art.nr: 2762
  • Volym: 1000 ml
  • Pris: 99 kr
  • Alk.halt: 13 %

Spring Village Pinot Noir

Spring Village Pinot Noir är gjort på 100 procent pinot noirdruvor från södra Australien och har en pigg, rödbärig doft och sammetslen smak som är lätt att matcha till olika svamprecept. Vinet lyfter exempelvis en klassisk och krämig svamprisotto med sin fräscha, bäriga smak. Alla viner i Spring Village-serien säljs i smarta förpackningar och Spring Village Pinot Noir kommer i praktisk och miljövänlig PET-flaska om 1 liter.

För att tillverka ekologiska viner behöver både jordbruket och framställningen uppfylla särskilt krav. Vinodlingen ska bedrivas utan konstgödsel och syntetiska bekämpningsmedel samt genomgå en tre år lång konverteringsperiod, innan certifiering kan ske. Inom EU finns det dessutom begräsningar för hur mycket svavel, tillsatser och processhjälpmedel som får användas.