In English
  • Art.nr: 95145
  • Volym: 750 ml
  • Pris: 129 kr
  • Alk.halt: 12,5 %

Feudi di San Gregorio Lacryma Christi Rosso

Nu lanseras Feudi di San Gregorio Lacryma Christi Rosso 2022 i Systembolagets tillfälliga sortiment. Vinet är ett utmärkt exempel på kultproducentens finessrika arbete med regionens antika druvsorter och vulkaniska jordmån. 9600 buteljer släpps den 22 mars.

Passar till

Dish icon

Fågel

Dish icon

Fläsk

Dish icon

Lamm

Dish icon

Nöt

Feudi di San Gregorio Lacryma Christi Rosso i tillfälligt sortiment

Den ansedda producenten Feudi di San Gregorio ligger i ett vulkaniskt drömlandskap i östra delen av mytomspunna Kampanien. Regionen utmärks av urgamla och unika druvsorter, som i det närmaste enbart kan tänka sig att blomma ut just här. Feudi di San Gregorio Lacryma Christi Rosso är ett utmärkt exempel på detta, då vinet är gjort på de antika druvsorterna piedirosso och aglianico. Lacryma Christi betyder Kristi tårar och är en klassisk och napolitansk vinstil från vulkanen Vesuvius sluttningar. Namnet kommer från myten om hur Jesus gråter när Satan kastas ner från himlen och hur tårarna sedan gav gudomlig inspiration till vinrankorna som växten där. Vad som däremot är fakta är att vinstilen verkar vara den närmaste motsvarigheten till den typ av vin som de antika romarna drack. Arkeologer har nämligen analyserat mikroskopiska rester på gamla kranar och fat.

Kampaniens landskap är dramatiskt. Kombinationen av vulkanisk jordmån med inslag av kalk och lera samt enorma skillnader mellan både höjdnivå och temperatur mellan dag och natt ger viner med en utmärkande syra och en omisskännlig mineralitet. Vinerna karaktäriseras verkligen av en särskild stolthet, vilket onekligen är passande i en region som är känd för antiken.

Feudi di San Gregorio Lacryma Christi Rosso 2022 är lagrat på ståltank i fyra månader på ståltank för att bibehålla maximal fräschör. Doften bjuder på ursprungstypisk karaktär med doft av mörka och röda, nyplockade bär och en perfekt avvägd skjuts av kryddighet. Smaken har mjukt inlindade tanniner, frisk körsbärssyra och en elegant och stolt avslutning med inslag av mörk frukt och mineralitet. Vinet passar därför till lättare kötträtter, gärna på fläsk eller fågel. Det gör sig även ypperligt till en italiensk klassiker som ragu bolognese, samt till smakrik svamppytt eller fläsklägg. Serveras vid cirka 16 grader.

Feudi di San Gregorio grundades år 1986 i Sorbo Serpico i hjärtat av Irpinia av bröderna Vincenzo, Mario och Luciano Ercolino och ägs idag av familjen Capaldo. De har cirka 50 hektar vingårdar och är idag en av de mest ansedda producenterna i Italien. År 2021 utsågs de exempelvis till en av de 100 bästa vinproducenterna i världen, av Wine & Spirits Magazine. Det är en bedrift som enbart 13 italienska vinerier kan skryta om. För att nå dit har de bland annat kartlagt jordmånen i alla vingårdarna och styr arbetet minutiöst gällande plantering, odling, skörd och vineri.

Feudi di San Gregorio är en i det närmaste kultförklarad producent i anrika Kampanien. Vi är överlyckliga över att få presentera Lacryma Christi Rosso till svenska vinkonsumenter! Vinet, vars namn betyder Kristi tårar, är en fantastisk, mytomspunnen och matvänlig introduktion till producenten.
Michael Mobach

Michael Mobach

Brand manager på Spring Wine & Spirits

  • Doft
  • Mörka och röda, nyplockade bär och en perfekt avvägd skjuts av kryddighet.
  • Smak
  • Smaken har mjukt inlindade tanniner och en frisk körsbärssyra.
  • Avslut
  • Elegant och stolt avslutning men inslag av mörk frukt och mineralitet.

Feudi di San Gregorio

Feudi di San Gregorio ligger i Sorbo Serpico i hjärtat av Irpinia i östra Kampanien. Regionen har vulkanisk jordmån med inslag av kalk och lera, en natur som minst sagt bjuder på mångfald och höjdskillnader samt en enorm skillnad i temperatur mellan dag och natt. Resultatet av dessa förutsättningar i kombination med minutiösa handlag ger viner med utmärkande syra och omisskännlig mineralitet. Vinerna smakar verkligen stolthet, vilket ju passar bra när de kommer från en region som karaktäriseras av både antiken och traditionen att bevara unika och antika druvsorter. Vingården grundades år 1986 av bröderna Vincenzo, Mario och Luciano Ercolino och ägs idag av familjen Capaldo. De har cirka 50 hektar vingårdar och kompletterar med att köpa druvor från långtidskontrakterade druvodlare. Feudi di San Gregorio har seglat upp som en av de mest eftertraktade producenterna i Italien och är i det närmaste kultförklarade. 

Läs mer om Feudi di San Gregorio Link icon