Ingen kan samla allt men vi har försökt att sammanfatta något om vad det har det surrats om på gatan, i sociala medier och på tryckta sidor gällande dryck den senaste tiden. Vad säger ni om klassiska ursprung men unika smakupplevelser, lägre alkohol, nya förpackningar och återvunnet vin?
Vi kan konstatera att oroliga omständigheter i omvärlden gör att vi vill tillbaka till det välkända och trygga, inte minst när det gäller vin. Priserna för de mest kända ursprungen håller dock på att rusa iväg rejält, vilket inte minst är problem för vinkonsumenterna så här i inflation och lågkonjunktur. Vi försöker därför hitta likvärdiga, eller tillräckligt välkända ursprung och smaker.
Stilmässigt har det under flera år varit eftertraktat med lättare viner som utmärks av elegans snarare än kraft, samt lägre alkohol. Det som är påtagligt nu är att efterfrågan på helt alkoholfria alternativ fortsätter även att växa. Det är en kombination av den nya generationen konsumenter, generation z, dricker mindre än tidigare generationer och en allmän trend av ökat hälsofokus. Utbudet av smakfulla och högkvalitativa alkoholfria alternativ växer så det knakar, topprestauranger satsar på genomtänkta, alkoholfria dryckespaket och alkoholfria cocktails ses numera som en självklarhet.
Efterfrågan och segment med färdigblandad dryck, ”ready to drink”, (som exempelvis Planteray Rum & Cola och Smirnoff Ice) ökar tydligt, både globalt och i Sverige. Konceptet är ju onekligen ultimat för flertalet tillfällen; bekvämt, enkelt, snabbt och lätt att ta med sig – både hemma, på fest, arenor och festivaler. Produkterna kommer även i hållbara förpackningar och har nästan alltid en lägre alkoholhalt, vilket som sagt allt fler söker. Dessutom ger välrenommerade producenter en kvalitetsgaranti som är tacksam när man vill göra trygga val i oroliga tider.
Trenden av färdigblandade cocktails och hard seltzers märks på både Systembolaget och på krogen och kan förmodligen även förklaras av att produkterna passar generation energidryck och att en del krogar trycker på detta i sviterna efter pandemin – och vad den har inneburit i kompetensförlust för branschen. Det har även blivit vanligare att även bli serverad mat i burk, en öppnad burk boquerones på bordet anses inte på något sätt vara mindre fint.
Att minska matsvinnet har länge stått på agendan i restaurangvärlden – nu är det vinets tur. Spring Wine & Spirits har inlett ett samarbete med pionjären Strange Estate, som specialiserat sig på att rädda drickbara viner och ge dem nytt liv. Genom att blanda, balansera och tappa om överblivna viner skapas nya produkter med både hållbarhetsfördelar och delikat smakprofil. Först ut är en rosé spritz på burk, framtagen för restaurangkunder som vill erbjuda ett mer klimatsmart dryckesval. Med tanke på hur bra det smakar är vi övertygade om att vi bara har sett början på den här rörelsen.
Samtidigt som vi letar efter klassiska ursprung och trygga val vill vi även varva det med oväntade kombinationer och experimentella tekniker. Vi ser exempelvis fatlagrad gin och kryddad rom, naturviner med skalkontakt och cocktails inspirerade av gastronomins värld, som umami, fermenterade smaker och oväntad textur. Dryckesvärlden utforskar nya sätt att överraska smaklökarna, samtidigt som storytelling och hantverk lyfts fram. Konsumenterna vill helt enkelt inte bara dricka något gott – de vill uppleva något nytt.
Generellt händer det väldigt mycket gällande dryckesförpackningar just nu. Vi börjar förstå att glasflaskan gör ett enormt avtryck när det kommer till hållbarhet och kan därför tänka oss allt fler alternativ. Inte så konstigt med tanke på ökat intresse för exempelvis ekologisk odling, varför stanna vid innehållet och inte bry sig om förpackningen? Många krogar går i bräschen för detta och häller stolt upp perfekt kyld pinot ur PET – eller cocktail på burk.
Det finns flera sätt att göra sig ett namn i gourmetvärldens toppskikt, men att vinna priser verkar onekligen vara ett av de mest framgångsrika. Titta bara på Jonas Lagerström, som driver stjärnkrogarna Etoile och Celeste samt hyllade Stella Pizza. Han vann nyligen Kockarnas Kamp All Stars 2024 och i höstas vann även hans kollega på Celeste, Michael Andersson, den åtråvärda titeln Årets Kock 2024. De har med andra ord checkat av det mesta som krävs för kunna positionera sig som två av Sveriges främsta kockar och två av Sveriges bästa restauranger. Alla vill förstås bli serverade just deras mat och att komma åt en bokning är inte det lättaste du kan göra just nu.
Allt fler pratar om – och efterfrågar – hållbarhet och förutsättningarna för att odla vin påverkas i allra högsta grad av klimatförändringarna. Många odlare behöver anpassa sin odling för temperaturskillnaderna och är bland annat tvungna att skörda allt tidigare, ändra odlingsmetod eller druvsorter. Flera områden har råkat ut för problematiska fenomen som bränder, torka och hagel. Vissa regioner i norra Europa får dock bättre förutsättningar. I Sverige odlas fortfarande mest hybriddruvor som är anpassade för vårt kalla klimat. Vi får se hur det blir i framtiden med den saken, men svensk dryck lär i alla fall kunna bli en ännu större trend. Och bland vinbönderna lär du inte hitta några klimatförnekare.
Vi dricker allt mer säsongsdrycker, som exempelvis glögg, och så fort temperaturen närmar sig något över 10 grader vill vi förstås fira med rosa i glasen. Vi fortsätter att efterfråga ljusa viner, och förmodligen märks trenden gällande förpackningar och alkoholhalt även i denna kategori?
Nu åker Spring Wine & Spirits och övriga dotterbolag inom Spendrupskoncernen på sin årliga roadshow, branschens största dryckesturné, där vi visar upp vårt sortiment för våra restaurangkunder. Hållplatserna blir Stockholm och Göteborg, och här visar vi förstås upp upp alla ovanstående trender i drickbar form.