In English

Succévinet Grand Chêne tillbaka – från biodynamiska Maison Cazes

Nu är vinet som gjorde braksuccé förra året tillbaka med nya årgången: Grand Chêne 2021 från biodynamiska Maison Cazes. Den 2 september släpps 15 600 flaskor i Systembolagets tillfälliga sortiment.

Klicka här för att köpa

Nr 92089 | 99 kr | 750 ml | 14 % vol.

Maison Cazes har funnits sedan år 1895 och är en av Europas största biodynamiska vinproducenter och en av de ledande producenterna i Roussillon i södra Frankrike. Egendomen omfattar idag 220 hektar och drivs sedan år 1997 enligt biodynamiska principer. Grand Chêne Sans Soufre Ajouté är ekologiskt certifierat och en klassisk sydfransk blend på 40 procent grenache, 35 procent carignan och 25 procent syrah. Det är nu tredje gången som vinet släpps i tillfälligt sortiment och det har tidigare år gjort fullkomlig braksuccé, vilket inte är så konstigt. Intresset för naturlig vinframställning är större än någonsin och det finns få bättre exempel i den här prisklassen.

Vinet bjuder på en sprudlande energi och pigga toner av mörka skogsbär, färska örter och nymald svartpeppar. Smaken är frisk och välbalanserad med mjuka tanniner och en lång avslutning.

Passar kanske allra bäst till grillad kyckling, biffar, böngryta, charkuterier eller smakrikt vegetariskt. Vinet gör sig även utmärkt som sällskapsvin. Servera gärna svalt och dekantera en stund i kanna, så att aromerna får utvecklas till sin fulla potential.

Sans Soufre Ajouté betyder ”utan tillsatta sulfiter”, vilket beskriver att inget svavel använts under hela vinifieringen. Jordbruket bedrivs ekologiskt och arbetet i vingård och vinkällare är oerhört minimalistiskt. Skalmacereringen hanteras försiktigt runt 25 °C med en eller två överpumpningar under en dag. Efter tio dagar töms tanken och pressarna är separerade för att undvika bakteriell kontaminering. Vinet får genomgå malolaktisk jäsning på ståltank. Grand Chêne har appellation AOP Côtes du Roussillon Villages och vingårdarnas består av mestadels lera och kalksten med vissa inslag av kiselsten, en terroir som passar perfekt för produktion av högkvalitativa viner.

Lär dig mer om biodynamisk odling.

Läs mer om dryck, mat och nyheter
Vår viner från Frankrike på Systembolaget