In English

Plantation Extreme Series 5 från Barbados

Plantation Extreme Series är exklusiva samlingar bestående av äldre rom som släpps i minimala upplagor. Varje rom är en exceptionell uppvisning i hantverkstradition och teknik som numera är svåra att få uppleva. I seriens femte utgåva riktas strålkastarljuset mot Barbados och West Indies Rum Distillery. Den 29 september lanseras tre olika rom från denna utgåva.

Klicka här för att beställa

Plantation Extrême no 5 WIRD 1986 | 3 flaskor släpps | Nr 41245 | 11999 kr | 55,1 % vol. | 70 cl
Plantation Extrême no 5 WIRD 2000 | 14 flaskor släpps | Nr 41244 | 3300 kr | 47,8 % vol. | 70 cl
Plantation Extrême no 5 WIRD 2007 | 50 flaskor släpps | Nr 41243 | 1799 kr | 58 % vol. | 70 cl

Barbados är den östligaste av de karibiska öarna. Socker och rom var länge landets enda exportvaror. Den mytomspunna ön var koloniserad under brittisk flagg ända fram till år 1966 och blev en viktig utskeppningshamn för romlasterna till Europa. På det gamla slavspråket gick Barbados under namnet Bajan. I dag är paradisön känd som ursprungsland för en av världens främsta romstilar och urtypen för den brittiska romstilen: smakrik och kraftfull rom som potstilldestilleras och ofta lagras på begagnade bourbonfat, vilket ger en utmärkande vaniljton.

Barbados var förmodligen även allra först med romdestillering. Den femte utgåvan i Plantations Extreme-serie består av tre buteljeringar från West Indies Rum Distillery. Det är rom från år 2007, 2000 och 1986 (som för övrigt är ett märkesår för West Indies Rum Distillery eftersom de buteljerade sin första rom under eget varumärke år 1986).

Extreme-serien är ytterst begränsad raritetsrom som buteljeras i små volymer. I stil och karaktär är de olika och speglar den mångfald som kännetecknar destilleriet. West Indies Distillery är ett magnifikt destilleri som grundades redan år 1893 och i allra högsta grad bidragit till att sätta bajanrom på världens dryckeskarta. Destilleriet har ett starkt lokalt engagemang, både socialt och ekologiskt, och kommer att vara helt koldioxidneutralt om bara något år.

Alla tre buteljeringar har valts ut av Plantation. Faten har genomgått den kontinentala dubbellagring som är så stilbildande för Plantations rom. De har först lagrats på bourbonfat på Barbados och sedan transporterats till sydvästra Frankrike där de har lagrats vidare och slutligen fått en avslutande lagring på cognacsfat.

De tre buteljeringarna pryds av målningar av den välkända lokala konstnären Alex Mars, vars mormor arbetade på destilleriet. Hans färgrika bilder fångar ofta Barbados makalösa landskap och de ikoniska byggnaderna på den paradisiska lilla ön.

Barbados no 5 WIRD 1986 (55,1 % vol.)
Råvara: Melass
Jäsning: 3–4 dagar
Destillering: Direkteldad potstill från 1800-talet
År: 1986
Fat: Singelfat
Lagrad till: 2022. Tropisk lagring i 13 år på bourbonfat. Därefter 21 år på 200 liter stora bourbonfat i Frankrike. Slutligen 1 år på Ferrands cognacsfat.
Doft: Intensiv och tropiskt fruktig med toner av mango, apelsinskal, passionsfrukt och vanilj. Subtila inslag av anis och persika.
Smak: Fruktig smak av papaya, ingefära, svarta oliver, vanilj, kardemumma, lakrits och ananas.
Eftersmak: Lång och livfull med knäckigt och lätt oxiderade toner av aprikos, papaya, teblad och inslag av mynta.

Barbados no 5 WIRD YO 2000 (47,8 % vol.)
Råvara: Melass
Jäsning: 3–4 dagar
Destillering: Potstill- och kolonndestillerad
År: 2000
Lagrad till: 2022. Tropisk lagring i 5 år på bourbonfat. Därefter 14 år på 200 liter stora bourbonfat i Frankrike och slutligen 2 år på Ferrands franska ekfat.
Doft: Frisk och komplex med toner av teblad, röda bär, vanilj, pocherade päron, citrongräs, aprikos och honung.
Smak: Mycket fruktig, fyllig och rund med toner av jordgubbar, hasselnötter, plommon och guavasorbet med lätta inslag av grapefrukt.
Eftersmak: Lång och elegant med toner av hallon, kryddnejlika, banan, guava, citron, röda bär och ekfat.

Barbados no 5 WIRD 2007 (58 % vol.)
Råvara: Melass
Jäsning: 3–4 dagar
Destillering: Postill- och kolonndestillerad
År: 2007
Lagrad till: 2022. Tropisk lagring i 2 år på bourbonfat. Därefter 10 år på 200 liter stora bourbonfat i Frankrike. Slutligen 2 år på Ferrands cognacsfat
Doft: Frisk och kryddig i perfekt harmoni med toner av nybakade kex, muskot, kaprifol, kanel, kaffe och crème brûlée.
Smak: Rund och elegant med toner av citrus, rostad kokos, mandel, vit choklad, tobak, peppar och banan.
Eftersmak: Lång och torr med delikata, kryddiga toner av choklad.

Plantation Rum
Plantation ägs och drivs av Alexandre Gabriel. Hans okuvliga entusiasm, upptäckarglädje och ständiga experimentlusta har gjort honom till en av romvärldens mest respekterade masterblenders. Plantations kvalitetsarbete utmärks av Alexandres särskilda metod att välja ut de bästa faten och sedan låta rommen mognadslagra i både det land där den destillerats och sedan i västra Frankrike, där klimatet är lite svalare. Alexandre äger även Maison Ferrand och Citadelle Gin. Plantations Vintageserie är en jordenruntresa som låter oss uppleva hur riktigt högklassig rom uttrycker traditioner, terroir och tillverkningsmetoder. Läs mer om Plantation här.

Läs mer om dryckestrender och våra senaste nyheter