In English

plantation rum

Plantation Rum är resultatet av ett nära samarbete mellan den franska Maison Ferrand och de bästa romproducenterna i Karibien samt Syd- och Centralamerika, som noggrant väljer ut rom från respektive destilleri. Rommen mognadslagras i produktionsregionen och skeppas sedan över till Frankrike för den slutliga förädlingen. Hantverksarbetet och den särskilda dubbellagringen har gett Plantation och ägaren Alexandre Gabriel en oerhört aktad ställning i dryckesvärlden och de är idag närmast kultförklarade.

West Indies Rum Distillery, Barbados © Jochen Hirschfeld

Plantations historia börjar egentligen med ett konjakshus. År 1989 upptäckte nämligen Alexandre Gabriel konjakhuset Maison Ferrand, som var ett av de äldsta i hela regionen. Maison Ferrand hade redan då ett odiskutabelt rykte, men försäljningen haltade. Alexandre Gabriel blev totalt dock golvad av kvaliteten och potentialen och bestämde sig för att med hela sin själ kasta sig in konjakhantverkets alla detaljer. Att säga att Alexandre gav sig in i detta passionerat är alltså en underdrift. Genom möten och resor skapade han sig snabbt ett ansenligt nätverk. På 1990-talet kom Alexandre över några gamla fat med rom av varierande ursprung. Den extraordinära komplexiteten och mognaden som rommen visade efter några års lagring gjorde att han ville lära sig mer om skillnader mellan regioner och terroir, ett ord som fransmän använder för ursprung och växtplats. Alexandre började därför att resa runt i Karibien på jakt efter de bästa romsorterna. När han upptäckte den karibiska övärlden olika romsorter och uttryck började han att sälja några av sina begagnade cognacsfat till de romdestillerier som hade hamnat på hans radar. Resultatet blev Plantation, en serie hantverksrom från de olika platser han besökte i övärlden. Femton år senare belönades hans arbete vid årliga Golden Rum Awards, då han tilldelades 2012 års hederstitel ”Master Rum Blender of the Year”. Han utsågs också till ”Distiller of the Year” av American Distilling Institute.

Såhär säger Alexandre Gabriel själv om hur rommen kom in i hans liv:

”Varje ö har sina egna smaker. Jag älskar autentiska produkter som fångar personligheten och platsen där de produceras. Jag fascinerades tidigt av den närmast överdådiga mångfalden. Det var en ren lycka att få smaka på de bästa romfaten från de olika öarna och upptäcka hur skillnaderna i jäsning och destillering skapade så olika resultat. Det var då jag såg möjligheterna. Jag funderade på vad jag och mitt team skulle åstadkomma om vi använde de metoder vi kände så väl från cognacslagringen. Det var så Plantation föddes.”

Alexandre Gabriel växte upp på en gård och bor i dag på en jordbruksfastighet. Som egen lantbrukare vet han hur platsen för odling och destillering påverkar resulatet. Plantations syfte är att fånga det unika som vinvärlden kallar terroir, det är lika viktigt för sockerrör som för druvor. Numera tillbringar Alexandre Gabriel flera månader om året i Karibien där han reser runt på jakt efter de bästa romfaten. Han har etablerat flera kontakter och partnerskap med producenter som delar han passion. Med flera av dessa har han nu samarbetat under snart två decennier. I dag äger Plantation det legendariska romdestilleriet West Indies Rum Distillery på Barbados och är delägare i det statliga National Rum of Jamaica, som i sin tur äger Clarendon Distillery och Long Pond Distillery. Ägarskapet säkrar tillgången och kvaliteten från två av de mest betydande romländerna Barbados och Jamaica.

Våra Plantation Rum på Systembolaget