In English

Plantations destilleri först i Karibien med hållbarhetscertifiering

Frågan om hållbar utveckling är mer aktuell någonsin, vare sig det handlar om miljö, socialt ansvar eller ekonomi. Ett stort och glädjande steg i vår dryckesvärld är att Plantations destilleri West Indies Rum Distillery nu certifieras enligt den heltäckande Bonsucro Chain of Custody. Det är det första destilleriet i Karibien, och ett av mycket få destillerier i världen, som uppnår denna omfattande hållbarhetscertifiering.

Bonsucro är en internationell organisation som arbetar för hållbar sockerodling, produktion och handel. Chain of Custody-certifieringen garanterar att de sockerrör som används i produktionen har hanterats på ett etiskt och ansvarsfullt sätt genom hela värdekedjan; från odling till färdig produkt. Bonsucro är även en av grundarna till Adelante-initiativet, som verkar för personalhälsa och säkra arbetsplatser genom att förebygga hälsa, stress och olyckor.

West Indies Rum Distillery ligger på Barbados och producerar flera av Plantations Rums storsäljare på Systembolaget, som Plantation Grande Reserve och Plantation XO. West Indies Rum Distillery har genomgått ett omfattande förändringsarbete för att minska miljöpåverkan och skapa en öppenhet genom hela värdekedjan. De har exempelvis åtagit sig att återinvestera hela vinsten i destilleriet, öka dess verksamhet och öka personalstyrkan med 40 procent. Bonsucros Chain of Custody-certifiering är en kraftfull positionering för att öka engagemanget kring hållbarhetsfrågorna i lokalsamhället, på Barbados och i hela Karibien.

– Vårt hållbarhetsarbete når bortom våra produkters värdekedja. Det är sammanlänkat med ett övergripande engagemang för klimat, miljö och sociala förhållanden. Genom att följa Bonsucros principer tydliggör vi våra kärnvärden och uppfyller högt ställda etiska krav på hållbar sockerrörsanvändning, berättar destilleriets vd Andrew Hassel.

PLANTATION RUMS HÅLLBARHETSARBETE

Rom görs till stor del i utvecklingsländer och för Plantation Rum är det viktigt att ge något tillbaka till samhället där de verkar. Inte minst på Barbados. Den karibiska ön med bara 250 000 invånare är Alexandres andra hem, här produceras flera av Plantations storsäljare. Trots att ön är en av de mer välbeställda i Västindien finns det mycket att göra och inte minst ge tillbaka.

– Vi är ett familjeföretag och vi arbetar långsiktigt. Därför måste vi engagera oss i samhället och agera ansvarsfullt mot teamet och familjerna runt omkring oss, berättar Plantations grundare och ägare Alexandre Gabriel.

Just nu jobbar Plantation bland annat med att bli koldioxidneutrala i sin produktion på Barbados.

– Solpaneler är en no-brainer i ett så pass soligt land men solen skiner ju bara hälften av dygnet. Vi undersöker också om vi kan använda överskottsenergin från de kycklingfarmar som finns på ön. Om det projektet lyckas kan vi bli koldioxidpositiva inom två år, alltså fånga in mer koldioxid än vi släpper ut.

Ett annat projekt handlar om kokosnötter:

– Även om inte mycket exporteras längre så finns det fortfarande kokosnötsodlingar på Barbados. Vi köper kokosnötter direkt från bönderna, som kan leva på inkomsten, och vi köper dem när de mognat och ramlat ner vilket innebär lägre risker eftersom odlarna inte behöver klättra upp i de höga träden och skaka ner omogna nötter. En kokosnöt räcker för att ge smak åt en liter rom. Just nu säljs den bara på Barbados, men vi hoppas kunna skala upp.

Jordbruk är något som ligger Alexandre varmt om hjärtat. Han drar flera paralleller till sin uppväxt i en by på franska landsbygden under intervjun.

– Allt vi äter kommer från jorden och vi måste ta hand om både den och varandra. Den filosofin har jag växt upp med och så tycker jag att det borde vara överallt. Det är därför vi på Plantation fortsätter kämpa för att skapa en bättre värld omkring oss.

VI DÅ?

Vi på Spring Wine & Spirits är förstås stolta över att Plantation och West Indies har ett så målmedvetet hållbarhetsarbete, med särskilt starkt fokus på arbetsmiljöfrågorna. Vi ser det som ännu ett gott skäl att uppskatta deras fantastiska rom. Läs mer om vårt hållbarhetsarbete här.

Vår rom från Plantation