In English

Domaine Rolet
Côtes du Jura Blanc Tradition 1988
på magnum

Nu lanserar vi det minst sagt unika vinet Domaine Rolet Côtes du Jura Blanc Tradition 1988 på magnum. Den 29 april släpps 360 buteljer i Systembolagets tillfälliga sortiment.

Alk.halt: 13 % vol. | Art.nr: 90296 | Volym: 1500 ml | Pris 595 kr

Klicka här för att beställa


Domaine Rolet är en av de legendariska egendomarna i Jura. Vingården grundades redan år 1942 och är Juras första självständiga egendom. De arbetar småskaligt och hållbart, alla druvor skördas manuellt och inga kemiska bekämpningsmedel används. År 2020 startade de även sin resa mot att bli ekologiskt certifierade. Deras viner kännetecknas av renhet och balans och de speglar sin terroir på ett ärligt och rättframt sätt.

Egendomen har även en privat samling av äldre årgångar i magnumbutelj. Vi är oerhört glada att i år kunna erbjuda hela fyra olika viner ur denna unika samling. Den 29 april släpps Côtes du Jura Blanc Tradition 1988 och Arbois Trousseau 1986. Côtes du Jura Blanc Tradition är ett oxidativt vin (vilket betyder att vinet har exponerats för syre under flera års lagring) och representerar en av de klassiska vinstilarna i Jura. Det här är verkligen en mäktig vinupplevelse, 1500 ml buteljerad vintradition från en av Frankrikes mest intressanta vinregioner.

Côtes du Jura Blanc Tradition 1988 görs på 50 procent savagnin och 50 procent chardonnay. Druvorna skördades manuellt. Savagnin-druvorna lagrades fyra år ”sous voile” (vilket betyder ”under jästtäcke”) på 225-liter stora ekfat. De faten fylls inte ända upp, för att lämna utrymme för syre. En hinna av jäst bildas, som kallas för ”voile”. Chardonnay-druvorna lagrades i fyra år på stora gamla fat, så kallade foudres, som toppas upp. Den slutgiltiga blenden gjordes tre månader innan buteljering. Vinet fick minimal filtrering.

Vinet bjuder på underbart komplexa aromer av nötter och exotiska stenfrukter. Smaken är torr och läckert nötig med inslag av solmogen citrus, bivax, gula stenfrukter, omogen ananas, passionsfrukt, nykokt saltkola, diskreta fattoner och en intensivt uppfriskande syra.

Det här är ett fantastiskt matvänligt vin som passar till både chark- och osttallriken (allra helst med klassikerkombon comté), långkok på fläsk, konfiterade anklår eller smakrika skaldjur som krabba och gratinerad hummer. Serveras med fördel vid 14-15C. Lagringspotentialen är oändlig för en oöppnad flaska. En öppnad flaska bör konsumeras inom en vecka.

Läs mer om dryckestrender och våra nyheter
Viner från Domaine Rolet