In English

Domaine Rolet Arbois Trousseau 1986 på magnum

Nu lanserar vi det minst sagt unika vinet Domaine Rolet Arbois Trousseau 1986 på magnum. Den 29 april släpps 360 buteljer i Systembolagets tillfälliga sortiment.

Alk.halt: 13 % vol. | Art.nr: 92504 | Volym: 1500 ml | Pris 595 kr

Klicka här för att beställa


Domaine Rolet är en av de legendariska egendomarna i Jura. Vingården grundades redan år 1942 och är Juras första självständiga egendom. De arbetar småskaligt och hållbart, alla druvor skördas manuellt och inga kemiska bekämpningsmedel används. År 2020 startade de även sin resa mot att bli ekologiskt certifierade. Deras viner kännetecknas av renhet och balans och de speglar sin terroir på ett ärligt och rättframt sätt.

Egendomen har även en privat samling av äldre årgångar i magnumbutelj. Vi är oerhört glada att i år kunna erbjuda hela fyra olika viner ur denna unika samling. Den 29 april släpps Arbois Trousseau 1986 och Côtes du Jura Blanc Tradition 1988. Det är två minst sagt mäktiga vinupplevelser, 1500 ml buteljerad vintradition från en av Frankrikes mest intressanta vinregioner. Dessutom fantastiska exempel på Domaine Rolets viners lagringspotential. Möjligheten att få prova den här typen av vin kommer…. inte ofta.

Arbois Trousseau 1986 är gjord på 100 procent trousseau. Druvorna kommer från lieux-dits Montesserin i Arbois, Chagnon och Euvrin i Montigny. De skördades manuellt. Efter sedvanlig rödvinsframställning lagrades druvorna i minst 20 månader på stora ekfat, så kallade foudres, innan buteljering. Vinet fick minimal filtrering.

Vinet bjuder på en finstämd och parfymerad doft med rödbäriga inslag, lätt animaliska toner och höstaromer av multna löv. Smaken är medelfyllig med eleganta toner av polerat läder, höstskog, röda äpplen, apelsinskal och pioner. Syran är mjuk och tanninerna silkeslena. Det här är ett fantastiskt fint exempel på hur trousseaudruvan kan åldras med elegant komplexitet.

Ypperligt dryckesalternativ till chark- och ostbrickan, smakrika patéer, klassisk kyckling, fläskkorv, råbiff, tonfisk eller en smakrik paella. Serveras med fördel vid 15 C. Lagringspotentialen är oändlig för en oöppnad flaska. En öppnad flaska bör konsumeras inom två dagar.

Läs mer om dryckestrender och våra nyheter
Viner från Domaine Rolet