In English

Domaine Rolet Arbois Rouge Cuvée Mémorial 1997 på magnum

Nu lanserar vi det minst sagt unika vinet Domaine Rolet Arbois Rouge Cuvée Mémorial 1997 på magnum. Den 18 februari släpps 360 buteljer i Systembolagets tillfälliga sortiment.

Alk.halt: 13 % vol. | Art.nr: 94526 | Volym: 1500 ml | Pris 595 kr

Klicka här för att beställa


Domaine Rolet är en av de legendariska egendomarna i Jura. Vingården grundades redan år 1942 och är Juras första självständiga egendom. De arbetar småskaligt och hållbart, alla druvor skördas manuellt och inga kemiska bekämpningsmedel används. År 2020 startade de även sin resa mot att bli ekologiskt certifierade. Deras viner kännetecknas av renhet och balans och de speglar sin terroir på ett ärligt och rättframt sätt.

Egendomen har även en privat samling av äldre årgångar i magnumbutelj. Vi är oerhört glada att i år kunna erbjuda hela fyra olika viner ur denna unika samling. Först ute är Arbois Rouge Cuvée Mémorial 1997 och Arbois Blanc Tradition 1997. Det är två minst sagt mäktiga vinupplevelser, 1500 ml buteljerad vintradition från en av Frankrikes mest intressanta vinregioner. Dessutom fantastiska exempel på Domaine Rolets viners lagringspotential. Möjligheten att få prova den här typen av vin kommer…. inte ofta.

Arbois Rouge Cuvée Mémorial 1997 är gjord på 90 procent trousseau och 10 procent pinot noir. Druvorna skördades manuellt. Efter sedvanlig rödvinsframställning lagrades trousseaudruvorna i minst 20 månader på stora ekfat, så kallade foudres. Pinot noir lagrades däremot på 225-liter stora barriquer. Den slutgiltiga blenden gjordes tre månader innan buteljering. Vinet fick minimal filtrering.

Vinet bjuder på en underbart finstämd doft med en rödbäriga, aningen blommiga och uppfriskande toner. Smaken är medelfyllig och sprängfylld med läckra toner av rosor, söta jordgubbar och körsbär, Ingrid Marie-äpplen, vit persika och en utmärkande pigg syra. Ett otroligt elegant vin med silkeslena tanniner.

Ypperligt dryckesalternativ till eleganta rätter på fågel eller rött kött alternativt torsk à la Boeuf Bourguignon. Även perfekt sällskap till en bit vitmögelost, som avslutning på middagen. Serveras med fördel vid 15-16 C. Lagringspotentialen är oändlig för en oöppnad flaska. En öppnad flaska bör konsumeras inom en vecka.

Läs mer om dryckestrender och våra nyheter
Viner från Domaine Rolet