In English

Domaine Rolet Arbois Blanc Tradition 1997 på magnum

Nu lanserar vi det minst sagt unika vinet Domaine Rolet Arbois Blanc Tradition 1997 på magnum. Den 18 februari släpps 270 buteljer i Systembolagets tillfälliga sortiment.

Alk.halt: 13 % vol. | Art.nr: 94527 | Volym: 1500 ml | Pris 595 kr

Klicka här för att beställa


Domaine Rolet är en av de legendariska egendomarna i Jura. Vingården grundades redan år 1942 och är Juras första självständiga egendom. De arbetar småskaligt och hållbart, alla druvor skördas manuellt och inga kemiska bekämpningsmedel används. År 2020 startade de även sin resa mot att bli ekologiskt certifierade. Deras viner kännetecknas av renhet och balans och de speglar sin terroir på ett ärligt och rättframt sätt.

Egendomen har även en privat samling av äldre årgångar i magnumbutelj. Vi är oerhört glada att i år kunna erbjuda hela fyra olika viner ur denna unika samling. Först ute är Arbois Rouge Cuvée Mémorial 1997 och Arbois Blanc Tradition 1997. Arbois Blanc Tradition 1997 är ett oxidativt vitt vin (vilket betyder att vinet har exponerats för syre under flera års lagring) och representerar en av de klassiska vinstilarna i Jura. Det är verkligen en mäktig vinupplevelse, 1500 ml buteljerad vintradition från en av Frankrikes mest intressanta vinregioner. Möjligheten att få prova ett sådant här vin kommer…. inte ofta.

Arbois Blanc Tradition 1997 görs på 50 procent savagnin och 50 procent chardonnay. Druvorna skördades manuellt. Savagnin-druvorna lagrades fyra år ”sous voile” (vilket betyder ”under jästtäcke”) på 225-liter stora ekfat. De faten fylls inte ända upp, för att lämna utrymme för syre. En hinna av jäst bildas, som kallas för ”voile”. Chardonnay-druvorna lagrades i fyra år på stora gamla fat, så kallade foudres, som toppas upp. Den slutgiltiga blenden gjordes tre månader innan buteljering. Vinet fick minimal filtrering.

Vinet bjuder på underbart komplexa och sherryliknande aromer av nötter och kryddor. Elegant och komplex smak av färska valnötter, apelsiner, clementiner, gröna äpplen, diskreta inslag av curry, hemmagjord saltkola och en hint av honung. Fantastiskt läcker och pigg syra. Lång, nyanserad och mäktigt ursprungstypisk eftersmak.

Det här är ett fantastiskt matvänligt vin som passar till både smakrik fisk, fågel, fläsk, kryddig curry och gräddiga svampanrättningar, men gör sig kanske allra bäst till klassikerkombon lagrad comté. Serveras med fördel vid 14-15C. Lagringspotentialen är oändlig för en oöppnad flaska. En öppnad flaska bör konsumeras inom en vecka.

Läs mer om dryckestrender och våra nyheter
Viner från Domaine Rolet