In English
Ekologisk
Veganskt

Auxerrois Trois Châteaux EKO

Frankrike | Årgång 2017
Ekologisk
Veganskt

Auxerrois Trois Châteaux EKO

Frankrike, Årgång 2017

153:-

75 CL NATURKORK GLASFLASKA

Torr, medelfyllig, smakrik och aningen aromatisk. Smaken är finstämd med toner av kvitten, vita blommor, akaciahonung, grapefrukt och rostad äpple. Den balanseras fint av den eleganta fruktsyran.

Art.Nr

2538114

Alkoholhalt

13,50 %

Region

Alsace

Sockerhalt

5 g/l

Art.Nr

2538114

Alkoholhalt

13,50 %

Region

Alsace

Sockerhalt

5 g/l

Fyllighet

Sötma

Fruktsyra

RESTAURANGSORTIMENT

Gör som hundratals andra restaurangkunder och lägg din order via Spendrups E-handelsportal.
Till E-handeln

Har du frågor eller funderingar? Kontakta oss

Spara i lista Ta bort ur lista File icon

Passar Till

Mums till patéer, terriner och chark, rökt lax med skaldjurssås, ugnsbakad kycklinglår med aprikoser och konfiterade citroner, hela skaldjursplatån, sjötunga beurre blanc, filodegsknyten med getost, kalamares, Szechuan-inspirerade rätter och ostar som Gruyère, Pont l’Evêque eller Crottin de Chavignol.

Skaldjur

Skaldjur

Buffémat

Buffémat

Smak

Torr, medelfyllig, smakrik och aningen aromatisk. Smaken är finstämd med toner av kvitten, vita blommor, akaciahonung, grapefrukt och rostad äpple. Den balanseras fint av den eleganta fruktsyran.

Doft

Mycket tydlig, med tilltalande aromer av gula frukter och blomhonung, rostade toner som avrundas av en varm frisk sötma.

Kuriosa

I Alsace kallas auxerrois för pinot auxerrois eller auxerrois de Laquenexy. Druvsorten nämns för första gången i början av 1900-talet, när olika druvsorter studerades vid Station de Viticulture de Laquenexy. Den första delen av druvans namn kommer från staden Auxerre. Under första världskriget skickade nämligen vinodlare sticklingar till plantskolorna nära Auxerre, för att skydda druvsorten från utplåning. Under åren har framför allt Colmars vin- och oenologiska forskningsstation drivit en framgångsrik utveckling för druvsorten. År 1958 täckte auxerrois 300 hektar, år 2000 täckte den hela 2000 hektar. I Alsace förknippar många auxerrois med pinot blanc, då auxerrois ofta ingår i viner som betecknas Pinot Blanc. Auxerrois är även vanligt förekommande i Crémant d'Alsace. Det är betydligt ovanligare med viner som är gjorda på 100 procent auxerrois. Det gör det naturligtvis extra kul att kunna erbjuda ett sådant vin, som visar upp druvans fina aromatik med lätt kryddiga toner.

Vinifiering

Skörden sker manuellt. Druvorna pressas försiktigt och musten får sedan vila svalt i 12-48 timmar med ”racking”. Jäsningen sker i tankar av rostfritt stål och tar 3-6 månader, vilket är ovanligt. Det unga vinet får ligga på jästfällningen i 6-8 månader för mer smakutvinning. Restsocker: 10 gr/L. - Innehåller sulfiter.

Druvor

Auxerrois 100%

Fatkaraktär

Ingen Ekkaraktär

Liknande drycker
Inspiration Dryckeslära
Dryckeslära