In English

Vin till grillat – vad passar bäst?

Äntligen grilltider! Kött, fisk eller vegetariskt på gallret? Vi hjälper dig att välja rätt vin till grillat!

Oavsett vad du lägger på grillen brukar en grillfest ofta bli en smakrik sådan. Inte sällan finns det dessutom massa olika såser och marinader att ta hänsyn till. För att matcha den typiska och rostade grilltonen, den lätta beska som nästan alltid kommer fram vid grillning och dessutom möta sötman i tillbehör är det ofta smart att välja vin med fokus på frukt.

Vad lägger du på grillen?

Det finns ju tusen olika typer av underbara alternativ att lägga på gallret. Vi har valt ut de vanligaste, för att enklare och snabbare kunna hitta ett vin passar till maten.

GRILLAT KÖTT
Fläskfilé, entrecote eller annat nötkött? De flesta uppskattar ett rött vin till, som gärna får vara mer fylligt men inte heller för strävt. Tanninerna i sträva viner har nämligen en tendens att bråka med både tillbehör och grillyta. Välj helst ett vin med tydlig och generös fruktighet.

GRILLAD KORV OCH BURGARE
Oavsett om du väljer kött eller växtbaserat så blir det nästan alltid feta tillbehör, både gällande kolhydrater och sås. Ett vin med bra fruktsyra och nedtonad fatkaraktär är därför att föredra. Väljer du ett rött passar det ofta bäst med en saftig version, med lite mjukare tanniner.

GRILLAD LAX
Lax är en fet fisk. Om den bara är lätt halstrad passar den ofta bra till fräscha viner med hög fruktsyra, som exempelvis riesling. Har den däremot fått lite mer stekyta kan du istället välja ett lite vin som är lite mer åt det smakrika hållet – som exempelvis chardonnay eller chenin blanc som fått ligga på fat.

GRILLAD FRUKT
Frukt är alltid sött, så här behöver du ta fram ett vin som matchar det i form av restsötma och fruktighet. Hit räknas ofta vitt och mousserande, ibland även rosé. Är frukten bara tillbehör, som en fruktig salsa eller något annat du har på kanten kan det ändå vara bara att välja ett vin med mycket frukt och inte för mycket fatkaraktär.

GRILLAD KYCKLING
Grillad kyckling är ofta fantastiskt tacksamt att matcha till vin. Här kan du utgå från tillbehören och välja både rött eller vitt med fatkaraktär.

GRILLADE GRÖNSAKER
Grönsaker är inte alltid vinets bästa vänner. De innehåller ofta beska och umami men ibland även tanniner och lite sötma. Rött vin blir därför sällan en succé som kompanjon, det är istället oftast bäst med vitt vin utan ekfatskaraktär. Ett fruktigt rosévin är också ett bra alternativ.


Skaldjur innehåller grundsmaken umami, som ofta kan ställa till det när gäller matchningen till dryck. Särskilt om drycken är sträv eller har fatkaraktär. I värsta fall kan det nämligen bli en lite metallisk och oangenäm känsla i munnen. De viner som passar bäst till skaldjur är därför ofta vita och mousserande (eller lättare rosé och orange) med hög syra. Att vinet är lätt och fräscht adderar även fräschör på samma sätt som att vi gärna har en klyfta citron till våra skaldjur. När skaldjuren grillas och kompletteras med olika tillbehör får de dock en skjuts i form av flera olika smakbryggor. Det blir väldigt sällan fel att ta fram en fin champagne!

utgå från ursprung

När du ska välja vin till grillat kan du även köra det kända och använda tricket att utgå ifrån samma ursprung på mat och dryck. Ofta funkar nämligen dryck med samma härkomst – eller den typ av dryck som är vanligast på plats. Det är även ofta roligare att ha samma ursprung på mat och vin. Argentinare kan exempelvis verkligen det här med asado och mycket riktigt är deras grillvänliga viner ofta härligt fruktdrivna. Perfekt!

Våra bästa viner till grillat
Läs mer om dryckestrender och våra nyheter