In English

Domaine Laroche

Chablisproducenten Domaine Laroche grundades år 1850. Egendomen äger idag 90 hektar vinodling i Chablis, inklusive imponerande 21 hektar Premier Cru-vingårdar och sex hektar Grand Cru-vingårdar. Detta gör Domaine Laroche till en av regionens större aktörer, som dessutom jobbar aktivt med hållbar utveckling. De har även tagit täten gällande innovation i den traditionsbundna appellationen. De var exempelvis först med skruvkapsyl för chablisviner år 2001.

Laroches viner utmärks av finstämd elegans och finess. För detta belönas de kontinuerligt med internationella utmärkelser och listningar på världens stjärnkrogar. De tilldelades till exempel IWSC-trofén år 2014: French Wine Producer of the Year.

Chefvinmakare Gregory Viennois

Laroche har nära samarbeten med små, långtidskontrakterade odlare. Detta ger dem möjlighet att säkra tillgången på kvalitetsdruvor för de viner som inte har rätt till appellationen Premier Cru eller Grand Cru. Ett team av engagerade vinmakare och ”tâcherons” (män och kvinnor som har särskilt ansvar för mindre, enskilda lotter i vingården) arbetar med chefsvinmakare Gregory Viennois. Tillsammans jobbar de för att skapa den typiska stil som utmärker Laroche: eleganta viner som alltid är gjorda på druvor som har uppnått perfekt mognad och som aldrig lagras för länge på fat. Den försiktiga ekfatshanteringen ger vinerna en särskilt aromatisk och delikat eftersmak.

Utöver vingårdarna i Chablis äger Laroche även vingårdar i Languedoc. Egendomen heter Mas La Chevalière. Precis som för deras chablisviner så ansvarar Gregory för vinerna från Mas La Chevalière och precis som för deras chablisviner så utmärks deras languedocviner av finess och fräschör.

Våra viner från Domaine Laroche på Systembolaget