Nu lanseras det klassiska och ekologiska rosévinet Gassier Côtes de Provence i magnumbutelj i Systembolagets tillfälliga sortiment. Familjeägda egendomen Gassier ligger vid foten av berget Sainte Victoire i hjärtat av Provence, där de bedriver ekologiskt jordbruk. Vinet är ett utmärkt exempel områdets terroir; smaken är torr och uppfriskande med toner av röda bär, stenfrukt, rabarber, blodgrapefrukt, mineral och lavendel. Passar perfekt som läskande sällskapsdryck, eller som partner till sallad, fisk och kyckling. 3 600 buteljer av årgång 2024 släpps den 23 maj.
Aperitif
Fågel
Fisk
Grönsaker
Skaldjur
Familjeägda Château Gassier är en av de mest framstående vinproducenterna i Provence och är kända för sina eleganta roséviner. Idag drivs vingården av Jean Gassier, som är den sjätte generationen av vinodlande Gassiers. Med ett starkt engagemang för hållbarhet och bevarandet av den naturliga faunan arbetar Gassier aktivt för att skydda miljön. Sedan år 2012 är Château Gassier certifierat ekologiskt och fortsätter att kombinera tradition och innovation för att skapa viner av högsta kvalitet. Varje odlingslott studeras noggrant för att anpassa odlingsmetoderna efter vinstockarnas specifika behov.
Vingården ligger vid foten av det ikoniska berget Sainte-Victoire, några kilometer från staden Aix-en-Provence i hjärtat av Provence. I februari år 2025 blev appellationen Côtes-de-Provence Sainte-Victoire officiellt erkänd som den första cru-klassificeringen i Provence. Gassiers egendom omfattar 40 hektar ekologiskt certifierade odlingar och rankorna består mestadels av de ursprungstypiska druvorna grenache, syrah och cinsault. Dessa druvor trivs särskilt väl i områdets kalkstens- och skifferjordar, vilket bidrar till vinernas distinkta karaktär.
Gassier Côtes de Provence är ett elegant exempel på egendomens kvalitet och områdets unika terroir. Vinet är en traditionell provensalsk blend på grenache, cinsault, syrah och vermentino i en elegant, somrig och fräsch version. Passar perfekt som läskande sällskapsdryck, eller som partner till sallad, fisk och kyckling.
Gassiers roséviner utmärkts av just den karaktär som gjort Provence så älskat av vinfantaster; en utsökt balans mellan uttrycksfull fruktighet och distinkt fräschör. Och alltid med en perfekt och delikat ljusrosa nyans.
Produktchef franska viner på Spring Wine & Spirits
Gassier Côtes de Provence är gjort på druvorna grenache, cinsault, syrah och vermentino,. Skörden ägde rum under nattetid för att hålla druvorna svala och minimera risken för oxidation. Därefter pressades de varsamt, med minimal kontakt mellan skal och must för att bevara fruktens pigga karaktär och ljusa färg. Musten hölls sedan vid låg temperatur för att bevara fräschör innan jäsningen påbörjades.
Om producenten
Château Gassier är en av de mest framstående vinproducenterna i Provence och är kända för sina eleganta roséviner. Familjen Gassier är en adlig vinodlarsläkt som härstammar från Barcelonnette i Hautes-Provence och har anor från 1400-talet. Idag drivs vingården av Jean Gassier, som är den sjätte generationen av vinodlande Gassiers.
Läs mer om Champagne Philipponnat