In English

Wolmuth och El Esteco! Exklusiva TSE-lanseringar under februari

Wolmuth och El Esteco

Under februari lanserar vi på Spring Wine & Spirits två exklusiva nyheter i Systembolagets tillfälliga sortiment. Wohlmuth Ried Steinriegl 2021 från den anrika producenten Weingut Wohlmuth är en mineralisk och krispig sauvignon blanc som med fördel kan lagras, eller avnjutas direkt tillsammans med fisk eller skaldjur. Vi lanserar även ett elegant och friskt vin i limiterad upplaga om endast 600 flaskor! El Esteco Old Vines Torrontés. Även detta vin avnjuts med fördel till vit fisk eller kyckling. Två viner av mycket hög kvalitet i helt olika stil.

Klicka här för att beställa

Wohlmuth Ried Steinriegl 2021 | 480 buteljer | Nr 92380 | 229 kr | 13 % vol. | 750 ml

Wohlmuth Ried Steinriegl 2021 är en mineralisk och krispig sauvignon blanc från den anrika producenten Weingut Wohlmuth. Ried Steinriegl är en Erste Lage och anses vara en av Steiermarks bästa vingårdar. Vinet har den österrikiska hållbarcertifieringen Nachhaltig Austria och är även veganskt. Weingut Wohlmuth är kända för att jäsa sina viner på druvornas naturliga jäst, utan några tillsatser. Nu är det andra gången vinet lanseras i Systembolagets tillfälliga sortiment, denna gång med årgång 2021.

Druvorna skördas manuellt sent i oktober för maximal mognad. Efter en kort macerering följt av en mycket långsam pressning, genomgår vinet en långsam spontanjäsning på olika ekfat. Vinet ligger sedan på fat i kontakt med jästfällningen i 11 månader. Resultatet är ett mycket elegant vin med en fantastisk lagringspotential.

Doften är mineralisk och aromatisk med aromer av ren skiffer och citrusfrukter. Smaken är torr, medelfyllig, djup och mineralisk. Detta är ett friskt och krispigt vin med pigga fruktiga och örtiga inslag. Vinet avnjuts med fördel tillsammans med skaldjur, kallrökt lax, smörstekt torsk, abborre eller hälleflundra, ört-bakad kyckling, vitello tonnato, sparrisrisotto med gröna ärtor och rivet limeskal, fyllda paprikor eller get- och fårostar. Serveras vid 12 grader. TSE från och med 2023-02-24

Läs mer om Weingut Wohlmuth HÄR

El Esteco Old Vines Torrontés 2021 | 600 buteljer | Nr 92380 | 199 kr | 13 % vol. | 750 ml

El Esteco Old Vines torrontés 2021 är ett mycket elegant och friskt vin som nu lanseras i limiterad upplaga, om endast 600 flaskor. Producenten El Esteco är kända för att hylla livet och historien med sina exceptionella viner som uppnår en perfekt balans över tid. Några av vingårdarna är mer än 50 år gamla och de sätter en ära i att harmonisera med jordmånen i Cafayate, i provinsen Salta vars vingårdar kräver minimal mänsklig inblandning.

Vinrankorna till detta vin planterades redan år 1945 vilket syns då de nu växer i meterhöga pergolasystem. Druvorna skördas för hand när de nått optimal mognad, endast de absolut bästa druvorna används. Man skördar i februari, tidigt på morgonen när det är som svalast, sedan pressas druvorna försiktigt och unge-fär 15% får jäsa hela utan pressning, därefter skiljs druvresterna från juicen och vinet får jäsa på en noga utvald inhemsk jäst. Vinet buteljeras ofiltrerat och får vila på flaskan i ca 6–8 månader.

Vinifieringen resulterar i en mycket elegant och nyanserad produkt med doftnoter av vit persika, stenfrukt och fläderblom. Smaken är frisk och fyllig med toner av tropisk frukt, fläder, mineral och citrus. Vinet har en lång, läskande eftersmak och passar utmärkt till pocherad vit fisk med vitvinssås, fiskgryta eller kyckling i gul curry. TSE från och med 2023-02-03

Läs mer om Bodega El Esteco HÄR

Läs mer om dryckestrender och våra nyheter