In English

WEINGUT WOHLMUTH

Weingut Wohlmuth ligger i byn Kitzeck im Sausal i Südsteiermark som är Österrikes sydligaste region. Kitzeck kan stoltsera med att ha magisk skifferjord och regionens högst belägna vingårdar, med odlingar på branta sluttningar 400–610 meter över havet. Familjen Wohlmuth har varit vinodlare sedan år 1803 och utökade år 2002 sina vingårdar med topplägen i Rabenkropf, nära byn Neckenmarkt i vinregionen Burgenland. Regionen är känd för sitt milda klimat (medelhavsklimat med påverkan från Alperna) med många soltimmar och jordmån som är rik på kalksten och lerskiffer, vilket är idealiskt för högkvalitativa rödviner. Druvorna får ovanligt lång hängtid, vilket ger extra smarikedom.

Wohlmuth jäser alla sina viner på druvornas naturliga jäst och använder minimalt med svavel. De undviker alla former av tillsatser och filtrerar vinerna oerhört försiktigt. Resultatet är viner som utmärks av ren elegans och fantastisk lagringspotential.

Wohlmuts vingårdar omfattar 60 hektar och bär fram till och med årgång 2018 den tyska hållbara certifieringen Fair N’ Green. Från och med årgång 2019 är de dock certifierade med den striktare hållbarbeteckningen Nachhaltig Austria. Weingut Wohlmuth ingår sedan 2018 i STK (Steirische Terroir und Klassik Weingüter). STK är en gruppering av tolv vinproducenter från Steiermark som har åtagit sig en regionspecifik vinkultur där ledorden stavas enastående kvalitet. STK-sigillet är ett skyddat varumärke och garanterar viner av högsta kvalitet från Steiermarks bästa vingårdslägen. Gruppen har valt att följa striktare regler än appellationens regler när det gäller avkastning, lanseringsdatum, skörd samt hållbarpraxis i vingårdarna. Sigillet syns på flaskans kapsyl från och med årgång 2019 och gäller endast för vinerna från Steiermark.