In English

Tamnavulin – en raket på whiskyhimlen  

tamnavulin grenache

Den första juni lanserar vi en tredje Tamnavulin Single Malt Whisky på samtliga systembolagsbutiker. Den är slutlagrad på spanska vinfat som tidigare innehållit Grenache.  

Tamnavulin såg dagens ljus i Sverige första gången i mars 2019 när Double Cask släpptes. I december samma år lanserades även Sherry Cask som nu finns i samtliga Systembolagsbutiker. I mars 2020 var varumärket Tamnavulin det mest sålda i maltwhiskysegmentet. Nu lanseras en tredje som lagrats på amerikanska ekfat och spanska rödvinsfat tidigare innehållandes Grenache.    

Det första du märker är en doftande fusion av nyklippta blommor, karamelliserande apelsiner och marsipan med nyanser av vanilj. Här finner du smaker som börjar med vit choklad och röda bär följt av kolaäpple, persika och kaffe. Avslutningen är fräscht, långt och elegant.  

Tamnavulins historia började 1966 när destilleriet Tomnavoulin, Skottland, öppnades. Dörrarna stängdes 1995 men öppnades igen 2007 efter en större renovering av destilleriet. Sedan dess har de skapat exceptionell single malt whisky med en riktig Speyside-karaktär.   

Gaeliska namnet Tamnavulin betyder ”kvarn på kullen”, uppkallad efter den historiska tidigare kardningskvarnen som ligger på platsen för destilleriet. Destilleriet har en kapacitet av 4,5 miljoner liter alkohol per år. Vattnet som används kommer från naturliga undervattenskällor. 

Tamnavulin Speyside Single Malt Whisky Wine Cask Edition Spanish Grenache  

Systembolagets artikelnummer är 58101 och den kostar 299 kronor. 

Liknande artiklar Se alla artiklar
Se alla artiklar