In English

Smakrika Legaris från Ribera del Duero tillbaka i tillfälliga sortimentet

För tredje året på raken gör nu Legaris Crianza från Ribera del Duero ett besök i Systembolagets tillfälliga sortiment. Den 7 september släpps den strålande årgången 2018, som gör sig perfekt till höstens smakrika kötträtter.

Alk.halt: 15 % vol. | Art.nr: 95004 | Volym: 750 ml | Pris 179 kr

Klicka här för att beställa

Den spanska regionen Ribera del Duero är en av anledningarna till att svenskar numera kan fler regioner än Rioja. Den nordliga regionen har haft vinproduktion i flera tusen år, men fick sin ursprungskyddande Denominaicion de Origen så sent som år 1982. Ribera del Duero har blivit känt för sina högkvalitativa och kraftiga rödviner, som ibland beskrivs som Rioja med extra allt. Precis som i Rioja görs de flesta vinerna på druvan tempranillo, som här går under namnet tinto fino. I regionens kontrastrika klimat får druvan lite mindre bär, tjockare skal och högre sockerinnehåll, vilket ger kraftfulla viner med god lagringspotential och lite högre alkoholhalt.

Vineriet Legaris startades och byggdes av Codorníugruppen 1999 och vinmakare Jorge Bombín vill uttrycka modern utveckling kombinerat med regional stolthet och tradition. Legaris Crianza 2018 är ett utmärkt exempel på varför Ribera del Duero blivit en av de mest ansedda regionerna. Vinet gjort på 90 procent tinto fino och 10 procent cabernet sauvignon från flera olika vingårdar. Varje vinläges unika jordmån och förutsättningar bidrar till att ge vinet komplexitet. Extra nyansrikedom kommer även från 12 månaders lagring på ekfat.

Resultatet är ett vin med stor och intensiv doft av mörk frukt, ekfat, mintchoklad och torkade örter. Smaken har en imponerande balans av frukt, fat, fyllighet och tanniner. Det här är ett rejält vin för rejäla klunkar och till rejäl mat. Fram med hängmörad biff eller saftigt grillad fläskkarré. Vinet är från den strålande årgången 2018 och är en lagringsduglig pjäs som förtjänar en vända på karaff. Servera gärna vid 16 grader.