In English

Smakrika Legaris från Ribera del Duero tillbaka i tillfälligt sortiment

Tillfällig nyhet! För fjärde året på raken gör nu Legaris Crianza från Ribera del Duero ett efterlängtat återbesök i Systembolagets exklusiva sortiment. Den 16 september släpps den strålande årgången 2019, som gör sig perfekt till höstens smakrika kötträtter.

Klicka här för att köpa

Totalt 5 400 buteljer | Nr 95004 | 189 kr | 750 ml | 15 % vol.

Den spanska regionen Ribera del Duero är en av anledningarna till att svenskar numera kan fler regioner än Rioja. Den nordliga regionen har haft vinproduktion i flera tusen år och har blivit känt för sina högkvalitativa och kraftiga rödviner, som ibland beskrivs som Rioja med extra allt. Precis som i Rioja görs de flesta vinerna på druvan tempranillo, som här går under namnet tinto fino. I regionens kontrastrika klimat får druvan lite mindre bär, tjockare skal och högre sockerinnehåll, vilket ger kraftfulla viner med god lagringspotential och lite högre alkoholhalt. Legaris Crianza 2019 är ett utmärkt exempel på just denna stil.

Vinet har en stor, intensiv och nyanserad doft med toner av mörka körsbär, plommon, björnbär, ekfat, lakrits, vanilj, läder, kaffe, tobak och torkade örter. Smaken är fruktig och strukturerad med en fantastisk balans mellan frukt, fat, fyllighet och tanniner. Passar kanske allra bäst till vällagade kötträtter som entrecôte, hängmörad biff, saftigt grillad fläskkarré eller finare vilt, gärna med smör- eller gräddbaserad sås. Vinet är från den strålande årgången 2019 och är en lagringsduglig pjäs som förtjänar en vända på karaff. Servera gärna vid 16-18 grader.

Vineriet Legaris startades och byggdes av Codorníugruppen 1999 och vinmakare Jorge Bombín vill uttrycka modern utveckling kombinerat med regional stolthet och tradition. Legaris Crianza är ett utmärkt exempel på varför Ribera del Duero blivit en av de mest ansedda regionerna. Vinet gjort på 90 procent tinto fino och 10 procent cabernet sauvignon från flera olika vingårdar. Varje vinläges unika jordmån och förutsättningar bidrar till att ge vinet komplexitet. Extra nyansrikedom kommer även från 12 månaders lagring på ekfat.

Läs mer om dryckestrender och våra nyheter