In English

Quinta do Vallado – Parlansering från en av Portugals mest ansedda producenter 

Tillfälliga nyheter i beställningssortimentet! Quinta do Vallado är en av de producenter som satt Portugal på vinkartan. Nu släpps en exklusiv parlansering som visar upp Vallados storhet: röda Vallado Touriga Nacional 2019 och vita Vallado Reserva White 2021.

Klicka här för att beställa

Vallado Touriga Nacional 2019 | 360 buteljer | Nr 57765 | 299 kr | 14 % vol. | 750 ml

Vallado Reserva White 2021 | 240 buteljer | Nr 57760 | 259 kr | 13 % vol. | 750 ml

Portugal har länge varit ett vinland som ansetts oerhört underskattat och de portugisiska vinerna har ofta lyst med sin frånvaro på vinfantasternas bord. Quinta do Vallado är dock ett undantag som ständigt uppmärksammats och hyllats för sin fantastiska kvalitet. Har det varit någon producent från Portugal har det ofta varit Quinta do Vallado. Tillsammans med fyra andra producenter från Dourodalen har de under namnet Douro Boys satt regionen på kartan även för röda och vita bordsviner av världsklass.

VINERNA

Vallado Touriga Nacional Douro Red 2019 är gjort på Portugals blå signaturdruva touriga nacional. Det har en intensiv, aromatisk och elegant parfymerad doft av viol, mörka bär och fat. Smaken är välbalanserad, fyllig, komplex och lång med toner av mörka och röda bär, lakrits, fatkryddor och örter. Gör sig kanske allra bästa till rätter av lamm med vitlök och rosmarin. Vinet har fått 93 poäng av Wine Enthuisiast.

Druvorna skördades för hand, avstjälkades och pressades varsamt innan vinifiering i ståltankar vid 23 – 25 °C. Efter malolaktisk jäsning lagrades vinet på franska barriquer i 16 månader.

Vallado Reserva Douro White 2021 är gjord på gouveio, rabigato och arinto och har en komplex och nyanserad doft med toner av äpplen, citrus, mineral och fat. Smaken är generös, fyllig och krämig med en uppfriskande syra. Toner av mogna äpplen, citrus och mineral ger ett långt, nyanserat avslut i burgundisk stil. Det här är ett fantastiskt matvänligt vin som passar till grillade fisk och skaldjur samt vit fågel med krämig sås.

Druvorna skördades för hand, avstjälkades, selekterades och pressades innan jäsning på 500-liters franska ekfat, av vilka 40 procent var nya och 60 procent var ett år gamla. Efter malolaktisk jäsning lagrades vinet i sju månader på fat, med battonnage.

QUINTA DO VALLADO

Quinta do Vallado grundades redan år 1716 av den legendariska Dona Maria Antónia Adelaide Ferreira. Under 170 år producerades och såldes portvin under varumärket Casa Ferreira, men år 1993 togs beslutet att sälja varumärket och restaurera de gamla vingårdarna. Omfattande nyplanteringar gjordes för att även kunna producera bordsviner, vilket var kontroversiellt i portvinsdalen Douro. Idag står Quinta do Vallado som en av regionens mest respekterade och prisbelönta producenter av både bordsvin och portvin. Egendomen är fortfarande i familjen Ferreiras ägo och förfogar över sammanlagt 65 hektar i Cima Corgo samt 35 hektar ekologiskt certifierade vingårdar i Douro Superior. Tillsammans med fyra andra producenter från Dourodalen har de under namnet Douro Boys satt regionen på kartan även för röda och vita bordsviner av världsklass.

Läs mer om dryckestrender och våra nyheter