In English

Plantation Vintage Guyana 2007 – Under the Sea Collection

Plantation fortsätter sin vintageresa genom romvärldens paradisiska länder. I serien ingår sex olika buteljeringar i begränsade upplagor som går på djupet gällande rommens terroir, kultur och natur. Den 7 september släpps 324 flaskor av karibiska Guyana 2007 i Systembolagets beställningssortiment.

Klicka här för att beställa

Nr 58282 | 899 kr | 51 % vol. | 700 ml

Det lilla landet Guyana ligger utmed den sydamerikanska nordkusten och gränsar mot Brasilien och Venezuela. Guyana är berömt för sin demerara-rom som är uppkallad efter floden med samma namn. Demerara-rom är en ovanligt smakrik rom som är mörk, nästan sträv och som kan påminna om whisky i stil och karaktär. Guyana var en brittisk koloni ända fram till år 1966. Det fanns länge hundratals romdestillerier i landet, men i dag har nästan samtliga försvunnit. Plantation Vintage 2007 kommer från ansedda Demerara Distillers Limited, som bland annat är känt för det stora märket El Dorado.

– Vintage 2007 är buteljerad vid 51 % vol. Jäsningen har pågått under en hel vecka, vilket betyder långt in i den malolaktiska fasen där mängder med fruktiga smaker utvecklas. Plantations Alexander Gabriel har valt ut 21 fat som destillerats på tre olika sätt, vilket bidrar till att rommen får en mycket speciell och komplex karaktär, berättar produktchef Hugo Simberg.

De tre destillationsteknikerna är unika. På destilleriet finns de två sista kvarvarande wooden potstills i hela världen. Riktigt hur gamla de är vet man inte. Man vet dock att en av dem kommer från Mourant Estate, som grundades redan år 1732. Båda pannorna har sedan flyttats runt till andra destillerier i Guyana, men är nu i full drift. Även den snart 150 år gamla kolonnpannan är har en trä- och kopparkonstruktion. Den är i stort sett identisk med pannan som Aeneas Coffey fick patent på år 1832, vilket förändrade spritindustrin i grunden. Dessutom ingår destillat från en fyrkolonnspanna i stål, som också den har ett mycket gammalt ursprung.

Guyana 2007 får även mycket av stil och smak av den dubbellagring som utmärker Plantations rom. Rommen har först lagrats på gamla bourbonfat hos Demerara Distillers under tretton år. Därefter har den skeppats över till Frankrike för ytterligare två års lagring.

Precis som föregående buteljeringar av ”Under The Sea” hyllar Guyana 2007 havsfaunan. Den här gången pryds förpackningen av Guyana-delfinen, en mycket sällskaplig och lekfull delfin som gärna utför akrobatiska konster utmed Guyanas stränder.

Plantation Vintage Guyana 2007
Doft: Fruktig och mustig doft med toner av tropisk frukt, bittermandel, läder och lätt volatila inslag.
Smak: Djup, fyllig och strukturerad smak med toner av kryddnejlika, kanel och balsamico.
Eftersmak: Mycket lång och nyanserad eftersmak av melass, mörk choklad och kryddor.

Plantation Rum
Plantation ägs och drivs av Alexandre Gabriel. Hans okuvliga entusiasm, upptäckarglädje och ständiga experimentlusta har gjort honom till en av romvärldens mest respekterade masterblenders. Plantations kvalitetsarbete utmärks av Alexandres särskilda metod att välja ut de bästa faten och sedan låta rommen mognadslagra i både det land där den destillerats och sedan i västra Frankrike, där klimatet är lite svalare. Alexandre äger även Maison Ferrand och Citadelle Gin. Plantations Vintageserie är en jordenruntresa som låter oss uppleva hur riktigt högklassig rom uttrycker traditioner, terroir och tillverkningsmetoder. Läs mer om Plantation här.

Läs mer om dryckestrender och våra senaste nyheter