In English

Plantation Vintage Fiji 2009 – Under the Sea Collection

Plantation fortsätter sin vintageresa genom romvärldens paradisiska länder. Efter de färgsprakande Birds of Paradise och Under the Sea kommer nu Plantation Fiji Islands 2009 från Söderhavet. I serien ingår sex olika buteljeringar i begränsade upplagor som går på djupet gällande rommens terroir, kultur och natur. Den 25 augusti släpps 300 flaskor i Systembolagets tillfälliga sortiment.

Klicka här för att köpa

Nr 41219 | 699 kr | 49,5% vol. | 700 ml

Fiji Islands 2009 är en blend av 25 olika fat rom som alla har destillerats i en så kallad potsill (enkelpanna). Rommen har buteljerats vid en alkoholhalt på 49,5 procent och har en enastående fruktig karaktär i en unik Fiji-stil. Faten har valts ut av Alexandre Gabriel och hans mångårige vän och destillerikompanjon Liam Costello. Efter att faten provats och valts ut har de fraktats över haven och slutligen fått en kompletterande lagring i Frankrike under ytterligare tre år. Metoden med dubbel kontinental lagring är ett av Plantations signum och en bidragande orsak till de unika smaker som Plantations rom utvecklar.

Fijiöarna består av två vulkaniska öar mitt i Söderhavet. Fiji är berömt för sina skogsklädda berg, tropiska klimat och paradisiska stränder, men också för sina sockerrör. Sockerproduktionen är så betydelsefull för Fiji att sockerrör får pryda ö-nationens flagga. På Fijiöarna ligger även ett av världens främsta romdestillerier, Rum Co. of Fiji Distillery.

– Fijirom är med sina kraftfulla smaker jämförbar med rom från Jamaica. Här odlas Mana, en speciell sockerrörssort som trivs särskilt bra i vulkanisk jord i tropiskt klimat. Plantations Fiji Islands 2009 har en för Fijirommen ovanligt fruktig karaktär, berättar produktchef Hugo Simberg.

Den konstfulla förpackningen pryds av en clownfisk. Den fascinerande clownfisken (Amphirion Barberi) lever i skydd av vajande havsanemoner i Söderhavets korallrev, där den jagar plankton i stim. Så sent som 2008 klassades den som en unik art med särskilt skyddsvärde.

Plantation Vintage Fiji 2009
Doft: Mycket fruktig med toner av banan, apelsin, nybakat bröd, blommor, örter och mandel.
Smak: Frisk och välbalanserad, med inslag av tropisk frukt och bitter apelsin som övergår i en pepprig kryddighet.
Eftersmak: Lång och mycket kryddig, med uppfriskande myntatoner.

Plantation Rum
Plantation ägs och drivs av Alexandre Gabriel. Hans okuvliga entusiasm, upptäckarglädje och ständiga experimentlusta har gjort honom till en av romvärldens mest respekterade masterblenders. Plantations kvalitetsarbete utmärks av Alexandres särskilda metod att välja ut de bästa faten och sedan låta rommen mognadslagra i både det land där den destillerats och sedan i västra Frankrike, där klimatet är lite svalare. Alexandre äger även Maison Ferrand och Citadelle Gin. Plantations Vintageserie är en jordenruntresa som låter oss uppleva hur riktigt högklassig rom uttrycker traditioner, terroir och tillverkningsmetoder. Läs mer om Plantation här.

Läs mer om dryckestrender och våra senaste nyheter