In English

Plantation Vintage Barbados 2013– Under the Sea Collection

Plantation fortsätter sin vintageresa genom romvärldens paradisiska länder. Den 16 november har turen kommit till det romproducerande land som ligger Alexandre Gabriel närmast hjärtat -och som dessutom anses vara Plantations hem: West Indies Distillery på Barbados.

Klicka här för att beställa

Nr 59057 | 802 kr | 50,2 % vol. | 700 ml

I serien under The Sea Collection ingår sex olika buteljeringar i begränsade upplagor som går på djupet gällande rommens terroir, kultur och natur. Efter Panama, Jamaica, Fiji och Guyana har alltså turen nu kommit till Barbados. Landet representeras av dubbellagrad rom i en begränsad utgåva om endast 20 handplockade fat. Faten har valts ut av Plantations Master Blender och ägare Alexandre Gabriel samt romhistorikern och managern på West Indies Distillery, Andrew Hassell, och den legendariske Don Benn som är Master Distiller på West Indies Rum Distillery.

– Barbados anses vara den plats där romtillverkningen en gång började. Den kan ha varit redan på 1600-talet, kort efter att sockerrören kom till Karibien. Barbadosrom är känd för att vara mycket välbalanserad, med tydliga inslag av torkad exotisk frukt, söta kryddor och kokos, berättar produktchef Hugo Simberg.

West Indies Rum Distillery grundades år 1893 och har sedan dess varit ryggraden i Barbados romproduktion. Tack vare mycket gamla dokument och arkiv – och mycket gamla rompannor – kan West Indies producera mängder med stilar där gamla recept och metoder kombineras med innovationer och experimentlusta.

Barbados 2013 har blandats av rom som fått jäsa mellan ett och tre dygn och som sedan destillerats i både kolonn- och potstillpannor, vilket är en anrik tradition på Barbados. Destilleringen skedde bland annat i den mycket egenartade Old Gregg-pannan. Den har använts i öns romtillverkning sedan 1800-talet och har i hög grad bidragit till att ge West Indies Rum Distillery dess karaktär. Barbados 2013 får också mycket av sin stil från Plantations speciella dubbellagring, som i detta fall kombinerar åtta års lagring i amerikanska bourbonfat med en lång sjöresa och sedan ytterligare lagring på 400 litersfat av fransk ek i Frankrike.

Precis som föregående buteljeringar av Under The Sea uppmärksammar Barbados 2013 den lokala havsfaunan. Den här gången får den gröna havssköldpaddan och Barbados nationalsymbol flygfisken pryda etikett och förpackning. De båda arterna lever i vattnen bara några meter från destilleriet på Brighton Beach.

Plantation Vintage Barbados 2013
Doft: Fruktig och kryddig doft med toner av kokos, apelsinblommor, vanilj, banan, mandel, kanel och peppar.
Smak: Intensiv och kryddig smak, med toner av nybakat bröd, honung, hasselnötter och ingefärskakor. Det finns inslag av tobak, choklad och kummin.
Eftersmak: Lång och fruktig med toner av citrus, päron, lakrits, peppar och toffee.

Plantation Rum
Plantation ägs och drivs av Alexandre Gabriel. Hans okuvliga entusiasm, upptäckarglädje och ständiga experimentlusta har gjort honom till en av romvärldens mest respekterade masterblenders. Plantations kvalitetsarbete utmärks av Alexandres särskilda metod att välja ut de bästa faten och sedan låta rommen mognadslagra i både det land där den destillerats och sedan i västra Frankrike, där klimatet är lite svalare. Alexandre äger även Maison Ferrand och Citadelle Gin. Plantations Vintageserie är en jordenruntresa som låter oss uppleva hur riktigt högklassig rom uttrycker traditioner, terroir och tillverkningsmetoder. Läs mer om Plantation här.

Läs mer om dryckestrender och våra senaste nyheter