In English

Plantation Stiggins’ Fancy Pineapple I Din Systembolagsbutik

Efterfrågan har varit enorm, men tyvärr så har tillgången varit väldigt begränsad. Men nu har vi i Sverige fått tillräckligt stor allokering och Plantation Stiggins’ Fancy Pineapple finns nu i din lokala systembolagsbutik

Plantation Stiggins' Fancy Pineapple I Din Systembolagsbutik

Plantation Stiggins’ Fancy Pineapple är framförallt en historia om vänskapen mellan Alexandre Gabriel, ägare av Maison Ferrand och Cellar Master, och David Wondrich, högt respekterad historiker av cocktails och spritdrycker. ”Alexandre, det är absolut nödvändigt att du producera en rom med ananas ” Insisterade David. Den skäggiga forskare har grundligt ägnat stora delar av sin tid åt Charles Dickens, 1800-talets stora engelska författare känd för sin förmåga att piska upp en bra punch nästan lika mycket som för hans romaner. I ”Pickwick Papers” målar han upp karaktären Pastor Stiggins, en vild pastor, som spenderar mycket energi på att fördöma alkoholens ondska bara tillräckligt för att bli full … på rom med ananas, eller helt enkelt «Pineapple rum« på engelska. Alexandre Gabriel är försiktig först men David Wondrich lyckas övertyga honom.

Dussintals sorter av ananas skärskådas och i tre månader provas varje sort av ananas på jakt efter den idealiska partnern för rom. Vinnaren är Victoria ananas. En liten men robust variant med ojämförliga dofter, även genom skalet. Även namnet på ananasen är en flört till Charles Dickens. Fruktens namn påminner om 1800-talets England och en drottning som tyckte om sin ”spirit”, särskilt gin i en tekopp. När de hittat denna perfekta variant började det hårda arbetet att analysera och jämföra de bästa sätten att producera ananas rom. De recept som David Wondrich hittat i historieböckerna var en bra bas, men nu måste denna ”ananas rum” få en smak som passar det tjugoförsta århundradet.

Sökandet på det perfekta receptet.
I köket på Chateau Bonbonnet (hos Maison Ferrand) får teamet arbeta. Destillering, mashing, infusion, med och utan bark, testa olika rum, mycket måste göras. De första resultaten är blir inte så bra tills uppenbarelsen kommer: skalet måste vara mosat med Plantation Three Stars White Rum destillering. Och köttet måste infuseras separat i Plantation Original Dark. Destillationen och infusionen blandas därefter, det uppnådda resultatet vilar i fat tills det slutligen buteljeras.

Plantation Pineapple är en extra torr rom med en hint av sötma, säger Alexandre Gabriel. ”ananasen tar inte över utan visar sin smak långsamt på paletten.

Frukten skördas bara två gånger om året, på våren och hösten. Dessutom när frukten levereras till Charente, Frankrike, är tillverkningsprocessen långsam, noggrann och håller på i fem månader. När den äntligen är klar för marknaden är Plantation Pineapple Rum redan en sällsynt produkt.

Den första experimentella satsen erbjöds till volontärer på Tales of the Cocktail 2014, den berömda spritkonvention i USA. Få flaskor men fantastiska recensioner. Efter det var alla är överens om Plantation Pineapple Rum är här för att stanna.

Doft: intensivt fruktig med mogen Victoria ananas kött, toner av persika, apelsin, plommon, marsipan, vanilj och pelargon.

Smak: söt och rik, högkoncentrerad med ananas som stiger på läckra rostade, rökiga honungsbitar med toner av äppelskal, kaffe, peppar, kryddnejlika, kanel och kokosnöt.

Finish: mycket lång eftersmak med söta konditorivaror av karamell, muskotnöt, mandel, ananas, persika och citrus.


Plantation Stiggins’ Fancy Pineapple
Alkoholhalt: 40% |Förpackning: 70 cl | Pris: 395 kr/st | SB artikelnr:80524

Liknande innehåll Se fler nyheter
Se fler nyheter