In English

Plantation Single Cask Barbados 7 Y.o Mackmyra Tiny Barrel

Topproducenten Plantation Rum avslöjar nu sitt tredje samarbete med svenska Mackmyra Whisky och lanserar en exklusiv rom i begränsad upplaga med fokus på små fat. Rommen, Plantation Single Cask Barbados 7 Y.O Mackmyra Tiny Barrel, har först lagrats på bourbonfat för att sedan lagras på franska cognacsfat – och till sist på små svenska whiskyfat av ek. Den unika slutlagringen på små fat, endast 30 liter, skapar svenska rökiga inslag tillsammans med karibisk fuktighet. Upplagan kommer att släppas på Systembolaget 19 oktober.

Tiny barrel nyhet

Plantation är en av de mest kända och innovativa romproducenterna i världen. Med sin erkända och unika rom från utvalda destillerier i Karibien väljs ut för att sedan lagras på Bourbonfat, Cognacsfat och ibland ett tredje fat, har producenten gjort sig kända för extraordinära och unika romsorter. Plantation anses av många vara en pionjär i branschen som banar väg för nya smaker. Nu lanseras Plantation Single Cask Barbados 7 Y.O Tiny Barrel Mackmyra som slutlagrats på små 30-liters whiskyfat av svensk ek under ett år.

– De senaste åren har vi lanserat två romsorter tillsammans med Mackmyra Whisky som har gett nya smakupplevelser. Rommen är populär på den svenska marknaden och vi är glada att kunna möta en ökad efterfrågan. Vårt mål är att revolutionera industrin och Plantation är ständigt på jakt efter nya sätt att skapa unik rom. Genom att lagra på väldigt små fat har vi kunnat fånga både den karibiska fruktigheten och den svenska rökigheten, säger Karl Wennberg, Portfolio Manager Spirits på Spring Wine & Spirits.


Detta är tredje gången som Plantation samarbetar med Mackmyra. Tidigare släpptes en rom som lagrats på whiskyfat samt en whisky som lagrats på Plantations romfat i Barbados och Jamaica. Plantation Single Cask Barbados 7 Y.O Mackmyra Tiny Barrel är en ny tolkning av produktsamarbetet. Rommen har lagrats i en process om tre steg, först på Bourbonfat 200 liter, på Barbados, sedan ytterligare två år i Frankrike på Maison Ferrand, på Ferrand fat 350 liter, och slutligen på Mackmyras svenska ekfat 30 liter.


– Vi är otroligt glada att samarbetet fortsätter och att vi återigen har tagit fram en rom som andas både Plantations och Mackmyras identitet. Att vi den här gången fokuserat på små svenska ekfat är ytterligare en dimension som gör att smaken och upplevelsen av rommen framhäver alla detaljer. Våra tidigare produkter har visat sig vara mycket populära och vi hoppas att rom – och whiskyälskare – ska uppskatta det här släppet, säger Eric Bräck, försäljningschef Mackmyra Whisky.


Plantation Singel Cask Barbados 7 Y.O Mackmyra Tiny Barrel har toner och nyanser av Mackmyra Single Malt Whisky, som sedan övergår till delikata dofter av kanel, färsk vanilj, citrustoner och färska päron. Smaken är först fruktiga toner av citronte och uppfriskande mint som vävs ihop av härliga fattoner – och avslutas sedan med en lång och relativt torr smak av fat, päron och en touch av rökighet.


Fakta Plantation Singel Cask Barbados 7 Y.O Mackmyra Tiny Barrel
Ursprung: Barbados 7yo | Alkoholhalt: 40,2 % | Lagringstid: 7 år – Bourbonfat 5 år, Maison Ferrand: 1 år, Mackmyra Swedish Oak: 1 år | Färg: Bärnsten | Vol: 70cl | Pris: 949kr | Antal flaskor: 4896 | Artikelnummer: 40318-01 | Lansering: 19/10 – 2018

Liknande innehåll Se fler nyheter
Se fler nyheter