In English

Exklusivt släpp av Philipponnat Cuvée 1522 Grand Cru LV Extra Brut 2000 

Den 26 augusti lanseras 120 flaskor av den mycket hårt allokerade prestigechampagnen Philipponnat Cuvée 1522 Grand Cru LV Extra Brut 2000 i Systembolagets tillfälliga sortiment. Vinet är en hyllning till kvalitetsproducentens 500 år gamla arv i Champagne.

Klicka här för att köpa

Nr 93138 | 1399 kr | 12 % vol. | 750 ml

Familjen Philipponnat har bott i Champagne i många hundra år, men räknar år 1522 som en milstolpe. Det var nämligen då som Apvril le Philipponnat registrerades som ägare av vingårdar i byn Aÿ. Cuvée 1522 är en hyllning till just detta. Vi firar 500-årsjubileet med två lanseringar av olika Cuvée 1522 i år. Nu släpps Philipponnat Cuvée 1522 Grand Cru LV Extra Brut 2000, som på ett briljant sätt illustrerar den prestigefulla konsten att blanda viner från olika cru. Cuvée 1522 är en blend av grand cru-pinot noir från den historiska lieu-dit Le Léon i Aÿ och grand cru-chardonnay från Avize. Vinet säljs i individuell trälåda. 

De två bokstäverna L.V. står för Long Vieillisement (long ageing), vilket betyder att vinet har lagrats ovanligt länge på sin jästfällning. L.V. är en ny samling av Philipponnats mest minnesvärda cuvéer, som lagras minst 20 år på sin jästfällning innan de släpps på marknaden. Endast ett 100-tals flaskor produceras per cuvée. Av Cuvée 1522 Grand Cru LV 2000 producerades 311 flaskor.

Vinet är gjort på 60 procent pinot noir och 40 procent chardonnay. Druvorna vinifierades på stora foudres och genomgick sedan delvis malolaktisk jäsning. Vinet lagrades hela 20 år på sin jästfällning innan degorgeringen den 30 mars 2021. Dosage extra brut: 4,5 gr/L. Lagringspotentialen är minst tio år.

Philipponnat Cuvée 1522 Grand Cru LV Extra Brut 2000

Doften har fantastiska aromer av valnötter, persika, päron, färska bakverk och en blixtrande mineralitet med inslag av citrus. 

Smaken är knastertorr, koncentrerad, komplex med markerad fräschör och elegans. Här finns både djup, muskulös struktur och fyllighet. De kryddiga och nästan peppriga toner som anses typiska för Aÿs terroir vävs samman med förföriska aromer av fruktkompott, brioche och mogen citron. 

Ett sådant här komplext vin passar till smakrika fiskrätter men även till fågel som fasan och anka eller till rött kött som rådjur, gärna med tryffel. 

INTERNATIONELL PRESS OM VINET

97 p Falstaff
96 p Decanter

ÅRGÅNG 2000 I CHAMPAGNE

Årgång 2000 är faktiskt Charles Philipponnats första årgång för det prestigefyllda vinhuset. Vädermässigt präglades årgången av kontraster, kalla och regniga perioder varvades med värme och storm. Året började med en torr och mild vinter som följdes av en mild och ovanligt blöt vår. Chardonnayknopparna började slå ut den 13 april och pinotnoirknopparna den 19 april. Tack vare torrt väder under både maj och juni nådde chardonnay full blom den 11 juni och pinot noir den 12 juni. I juli träffades vingårdarna av våldsamma hagelstormar, vilket gjorde 2000 till ett av århundradets värsta hagelår (tillsammans med 1971 och 2021). I augusti återhämtade sig dock vädret med torra, soliga dagar som höll i sig under den ganska tidiga skörden, vilket gav rikligt med högklassiga druvor. Trots det stundtals dåliga vädret och haglet som förstörde en del av vinstockarna är vinerna från årgång 2000 koncentrerade och fylliga. Chardonnayvinerna är förföriska, fräscha, välbalanserade och relativt aromatiska medan pinot noirvinerna är kraftfulla, runda, fylliga och strukturerade. 

PHILIPPONNAT

Familjen Philipponnat har bott i Champagneregionen i många hundra år, men räknar 1522 som ett märkesår. Det var nämligen år 1522 som Apvril le Philipponnat registrerades som ägare av vingårdar i byn Aÿ, i hjärtat av Champagne. Det betyder att de just i år kan fira 500 sprudlande år! Regionen Champagne ägdes av grevarna men just Mareuil sur Aÿ och Aÿ ägdes av den franska kungen. Philipponnat-familjen var kungliga borgmästare i Aÿ. Den politiska och ekonomiska utvecklingen under 1800-talet öppnade en större marknad för champagne. Familjen kunde därför själva börja producera champagne, istället för att bara sälja druvorna till andra. År 1910 flyttade de till Château de Mareuil i Mareuil-sur-Aÿ, med en historisk vinkällare från 1700-talet.

Totalt äger Philipponnat 27 hektar vingårdar, inklusive den ansedda Clos des Goisses (som omfattar 5,5 hektar). De producerar årligen mellan 600 000 och 650 000 flaskor. Familjevapnet som pryder alla buteljer är från år 1697. All champagne från Philipponnat görs på must från första pressningen och har omkorkningsdatum på baksidesetiketten.

Philipponnat är certifierad enligt Haute Valeur Environnementale, som är en av Frankrikes största hållbarhetscertifieringar. Certifieringen garanterar att vinhusen jobbar enligt principerna för hållbar odling. Huset drivs idag av Charles Philipponnat.

Läs mer om dryckestrender och våra nyheter