In English

Parlansering av prestigevinerna Philipponnat Clos des Goisses Extra Brut 2012 och Clos des Goisses Juste Rosé 2009

Den 9 juni lanseras prestigecuvéerna Philipponnat Clos des Goisses Extra Brut 2012 och Clos des Goisses Juste Rosé 2009 i Systembolagets tillfälliga webbsläpp. Vingården Clos des Goisses anses vara Champagnes bästa sluttning och har använts för odling sedan 1600-talet. 90 flaskor släpps av Clos des Goisses Extra Brut 2012 och 42 flaskor av Clos des Goisses Juste Rosé Extra Brut 2009.

Klicka här för att beställa

Art.nr: 93672 | Pris 2 299 kr | Alk.halt: 13 % vol. | Volym: 750 ml

Art.nr: 92946 | Pris 3 199 kr | Alk.halt: 13 % vol. | Volym: 750 ml

Legendariska Clos des Goisses är en muromgärdad vingård på 5,83 hektar med kalkrik jordmån. Den anses vara Champagnes bästa sluttning och har en sydlig exponering som gör Clos des Goisses i genomsnitt 1,5 grad varmare än övriga regionen. Vingården har alltså en unik kombination av sval jordmån och varm exponering. Clos des Goisses har funnits sen 1600-talet, vilket gör den till den äldsta vingården i hela Champagne. Den har även regionens brantaste sluttning på 45⁰ (”Gois” betyder just mycket brant sluttning).

Clos des Goisses Extra Brut 2012

Philipponnat Clos des Goisses är Philipponnats flaggskepp och ikonvin, som produceras varje år. Många champagnehus gör enbart sin prestigecuvée särskilda år, men Philipponnat menar att de har perfekta förutsättningar för att visa det unika i varje årgång. Den är även uppskattad och återkommande som tillfällig lansering i Sverige.

Årgång 2012 blev på många sätt ett problematiskt år i Champagne, med vårfrost, hagelstormar och kallt väder. Det gav en mindre mängd frukt, men ökade koncentrationen i druvorna. Det regnade mycket i juli, vilket ökade arbetsbelastningen, särskilt ogräsrensningen. Lyckligtvis blev det perfekt väder i augusti, torrt, varmt och soligt, vilket resulterade i enastående druvkvalitet, särskilt för pinot noir. Skörden skedde mellan den 13- 24 september. 62 procent av vinet vinifierats på stora foudres och resterande på ståltank. Ingen malolaktisk jäsning skedde, för att möta upp vinets karaktär med naturliga syra. Vinet lagrades i mer än åtta år på sin jästfällning innan degorgering och omkorkning. Dosage extra brut: 4,5 gr/L

Resultatet är ett vin som bjuder på en underbart nyanserad, fruktig och mineraldriven doft med toner av citrus, stenfrukt, sommarbär, pâtisserie och nötter. Smaken är komplex, djup, aromatisk, knastertorr och frisk med en fantastiskt krämig struktur. Det finns aromer av mogen citron, äpple, aprikos, grapefrukt, päron, kex, mandelmassa, rostade hasselnötter, hallonsorbet och en hint av ingefära. Avslutningen är lång, livlig och intensiv med Clos des Goisses klassiska profil av spikrak mineralitet och generösa kraft. Lagringspotential: 2022-2035 eller längre.

Det här är ett komplext vin som passar allra bäst till smakrika fisk- och skaldjursrätter men även till eleganta kötträtter.

Vinet har fått följande recensioner av internationell press:
98 p Wine Enthusiast och #72 TOP 100 CELLAR SELECTIONS 2021
97 p James Suckling
97 p Vinous
97 p Robert Parker’s Wine Advocate
96 p Decanter
19/20 Jancis Robinson

Clos des Goisses Juste Rosé Extra Brut 2009

Det är äntligen Sverigepremiär för Clos des Goisses i rosétappning! Clos des Goisses Juste Rosé 2009 är den åttonde rosécuvéen från Clos des Goisses (första årgången var 1999), men den har redan hunnit bli extremt eftertraktad bland champagnesamlare och finsmakare. Endast 2000 till 3000 flaskor produceras av de årgångarna som görs. År 2009 producerades det endast 2508 flaskor.

Årgång 2009 blev ett år fyllt av kontraster, som slutade väldigt bra. En torr och kall vinter följdes av en mild och regnig vår. Efter en kall juni svängde det i augusti och det blev fem veckor av värmt och torrt väder innan skörd. Resultatet blev ovanligt välmående druvor. Årgången kännetecknas av fruktdrivna viner med medel syra, i likhet med 2002. Skörden i Clos des Goisses skedde mellan 13- 28 september. 100 procent av vinet vinifieras på stora ekfat. Ingen malolaktisk jäsning skedde, för att möta upp vinets karaktär med naturliga syra. En liten andel stilla pinot noir från Clos des Goisses (sju procent) adderades till vinet för att förstärka smak och färg. Vinet lagras i elva år på sin jästfällning innan degorgering och omkorkning. Dosage extra brut: 4,5 gr/L

Resultatet är ett vin med förförisk doft av blommor, bär, citrusfrukt, mineral och bakverk. Smaken är komplex, djup, torr och frisk, med Clos des Goisses signatur av kraft och finess. Det finns toner av mogen blodapelsin, mandarin, jordgubbar, hallon, persika, iris och och färska rosor. Underbart krämig textur med ett mycket långt avslut och elegant syra. Lagringspotential: 2030-2050 eller längre.

Den här mångsidiga champagnen är en utmärkt kompanjon till smakrika rätter på bland annat fisk, skaldjur och fågel.

Vinet har fått följande recensioner av internationell press:
98 p Robert Parker’s Wine Advocate
95 p Decanter
94 p Vinous

CHAMPAGNE PHILIPPONNAT
Familjen Philipponnat har bott i Champagneregionen i många hundra år, men man räknar 1522 som ett märkesår (vilket betyder att vi kan säga grattis på 500-årsdagen i år!). Det var nämligen år 1522 som Apvril le Philipponnat registrerades som ägare av vingårdar i byn Aÿ, i hjärtat av Champagne. Regionen Champagne ägdes av grevarna men just Mareuil sur Aÿ och Aÿ ägdes av den franska kungen. Philipponnat-familjen var kungliga borgmästare i Aÿ. Den politiska och ekonomiska utvecklingen under 1800-talet öppnade en större marknad för champagne. Familjen kunde därför själva börja producera champagne, istället för att bara sälja druvorna till andra. År 1910 flyttade de till Château de Mareuil i Mareuil-sur-Aÿ, med en historisk vinkällare från 1700-talet.

Totalt äger Philipponnat 27 hektar vingårdar, inklusive den ansedda Clos des Goisses (som omfattar 5,83 hektar). De producerar årligen mellan 600 000 och 650 000 flaskor. Familjevapnet som pryder alla buteljer är från år 1697. Alla champagner från Philipponnat har omkorkningsdatum på baksidesetiketten.

Philipponnat är certifierad enligt Haute Valeur Environnementale, som är en av Frankrikes största hållbarhetscertifieringar. Certifieringen garanterar att vinhusen jobbar enligt principerna för hållbar odling. Huset drivs idag av Charles Philipponnat.

Läs mer om dryckestrender och nyheter