In English

LE Beaujolais Nouveau est arrivé! Årets skörd från Domaines Pierre-Marie Chermette

Le Beaujolais Nouveau est arrivé! Äntligen kan vi erbjuda det lätta men traditionstunga vinet från vår fantastiska producent Domaines Pierre-Marie Chermette. Beaujolais Nouveau är årets skörd och kan inte köpas förrän tredje torsdagen i november varje år. Här får du lära dig allt om det särskilda vinet.

Alk.halt: 12,5% vol. | Art.nr: 53873 | Volym: 750 ml | Pris 149 kr

Klicka här för att beställa

VAD ÄR BEAUJOLAIS NOUVEAU?
Beaujolais Nouveau är ett särskilt vin från den älskvärda regionen Beaujolais. Som namnet antyder är det årets skörd. Utvalda druvor vinifieras och säljs direkt, utan lagring. Vinet får dock aldrig säljas före den tredje torsdagen i november. Beaujolais Nouveau är ofta lätt, mjukt, fruktdrivet och aromatiskt. Vinstilen dras med fördomar om att inte hålla för lagring mer än några månader och att smaka skumbanan, men allt fler upptäcker de högkvalitativa vinerna i genren. I motsats till vad många tror är högkvalitativ Beaujolais Nouveau bland det svåraste vinet att tillverka. På rekordtid (cirka 4 veckor) måste ju producenten vinifiera klart vinet som ska drickas den tredje torsdagen i november – och hinna levereras över hela världen innan dess. I år släpps vinet den 18 november, men du kan beställa vårt vin den 15 november för att få hem det till din butik i tid till premiären.

Domaines Pierre-Marie Chermette vinifierar sin Beaujolais Nouveau Les Griottes på samma sätt som sina andra viner. Macereringstiden är mellan fyra och sju dagar och druvorna får jäsa på sin naturliga jäst, vilket gör att du kan glömma tonerna av industriell och kemisk tuttifrutti som utmärker enklare Beaujolais Nouveau. I slutet av oktober smakar Chermette alla sina cuvéer och väljer ut de mjukaste och fruktigaste till sin Beaujolais Nouveau. Det unga vinet blandas och lagras sedan fyra veckor på tank innan buteljering. Resultatet är ett vin som naturligtvis är underbart tillgängligt redan nu, men som även vinner på lagring och utan problem kan lagras i fem år.

BEAUJOLAIS NOUVEAU LES GRIOTTES 2021
Vinet har en inbjudande och elegant doft som är sprängfylld av röda och mörka bär och blommiga inslag av viol.
Smaken är ung, uttrycksfull, uppfriskande och fruktdriven med bäriga inslag av hallon och körsbär. En klassisk högkvalitativ Beaujolais Nouveau som utmärks av pigg syra, charmig frukt och silkesmjukt inlindade tanniner.

Passar till
Det mesta, det här är ett fantastiskt matvin! Perfekt till en god charktallrik, patéer, fågel, fisk eller stundande julbord.

VINHISTORIA
För flera sekler bakåt i tiden var de franska vinerna inte så lagringsdugliga, vilket gjorde att många helst drack unga viner. Beaujolais utmärkte sig redan då som en region vars viner var särskilt angenäma att dricka som unga, tack vare sin oemotståndliga fruktighet. Beaujolaisvinerna var storfavorit i det Frankrikes kungahuset. Vinerna transporterades dit i fat med halmpropp, eftersom de fortfarande jäste. Tunnorna transporterades med båt till Lyon och jäsningen avslutades sedan i källaren till barer – eller slott.