In English

Kryddsotad lax med vaniljmarinerade tomater, smakrik sallad och fänkål

Vintips: Oude Kaap Chardonnay 

Oude Kaap Chardonnay

Här kommer ett smakfullt recept som passar utmärkt till vinet Oude Kaap Chardonnay. Det torra och smakrika vinet med toner av tropiska frukter som kombineras med bra fruktsyra och längd. En lätt touch av ek bidrar till att ge vinet karaktär.

Chardonnay druvorna till detta vin kommer från flera olika områden i Kap-provinsen där de olika stilarna har kombinerats för att skapa harmoni. En liten del av vinet är fatlagrat för att ge vinet mer kropp och smak.

INGREDIENSER

Lax

800 g laxfilé, utan skinn & ben

½ msk rosepeppar, malda

Grönsaker

400 g blandade tomater

2 st vårlökar

2 st romansallad eller baby gem sallad

1 st fänkål

1 kruka citronmeliss/citronverbena

Dressing

1 dl olivolja

½ vaniljstång

2 msk bra balsamvinäger

Lax
Dela laxen i 4 bitar. Salta. Rulla laxen i kryddorna. Sota sedan på hög värme i en het panna med lite olivolja, så att den får en sotad färg. Baka sedan laxen färdig i ugn på 150 grader, det tar bara några minuter, tills den blir ca 45 grader i innertemperatur. Bryt i bitar och krydda med flingsalt.

Dressing
Dela och skrapa ur kärnorna på vaniljen. Sjud försiktigt upp till ca 60 grader så man får ut smaken. Låt svalna. Sila. Blanda med vinägern & smaka av med salt.

Grönsaker
Skär tomaterna i grova bitar. Strimla vårlöken. Marinera tomaterna & vårlöken i dressingen. Halvera salladen. Pensla snittytan med lite olja och salt. Stek den hastigt så att den får fin färg, vänd och gör samma sak på andra sidan.
Halvera fänkålen & hyvla den tunt på mandolin eller osthyvel. Lägg i iskallt vatten så att den blir krispig. Plocka örterna grovt.

Servering
Bottna tallriken med grillad sallad. Toppa med de marinerade tomater. Lägg på laxen och fänkålen. Strö över örterna och ringla över lite extra dressing.

KockViktor Westerlind

VintipsOude Kaap Chardonnay

sotad lax
Liknande innehåll Se fler nyheter
Se fler nyheter