In English

Klassiska producenten lanserar en riktig ”winter warmer”, croft 10 year old tawny port.

Det sägs att de finaste sakerna i livet är bäst sparade till sist. Den 1.a december, lagom till slutet av året, lanserar ett av de äldsta portvinshusen Croft Port, Croft 10 Year Old Tawny Port, ett rikt och läckert starkvin med en touch av exotisk frukt. Detta förträffliga portvin är den perfekta ”winter warmer” och passar utmärkt till bakverk och desserter med mandel, bär och mörk choklad.

croft

Croft 10 Year Old Tawny Port har en komplex, tilltalande doft med avrundade, kryddiga aromer, antydan till valnötter, knäck, diskret ton av fatlagring mot en bakgrund av tropiska frukter och syltig frukt.

Portvinet är fylligt, behagligt avrundat med koncentrerad smak av solmogna fikon, torkad mango och ingefära, torkade bär, persika och aprikos. Eftersmaken är lång och rik med toner av karamelliserat socker, grädde och salviahonung. Den klassiska ”tawny” färgen, ljust tegelröd med bärnstensfärgad kant, är inbjudande.

Croft 10 YO Tawny Port är ett läckert dessertvin som särskilt passar till bakverk och desserter med mandel, bär och mörk choklad eller till högklassig blåmögelost. En klassiker är att servera ett portvin som detta efter måltiden, som det är, eller med valnötter eller lättrostade mandlar. Serveras gärna svalare, vid ca 15C, så att aromerna framträder tydligare.

Basen för Croft 10 Year Old Tawny är utvalda, egna basviner lagrade på 630 liters ekfat med diskret rostning efter sedvanlig jäsning på tank som avbryts med tillsats av neutral sprit när vinet nått 6-7%-vol. Basvinerna blandas sedan till det färdiga vinet med den eftersökta husstilen och kvaliteten. Restsocker: 113 gr/L.

Croft Port, med anor från 1588, är en av de äldsta portvinsproducenterna. De första dokumenten om firmans verksamhet som portvinsexportör är från detta år, samtidiga med de första dokumenten om export av portvin. Först 1736 tog firman namnet Croft, då John Croft, från en väletablerad vinfirma i Yorkshire, kom in i verksamheten. Familjen Croft spelade en framträdande och inflytelserik roll i utvecklingen av portvinets framställning och handel under 1700- och 1800-talen, vilket gjorde att namnet Croft fick en särskild prestige i branschen. Deras förkärlek för portvin sades bäst av Percy Croft: ”Varje tillfälle där man inte dricker portvin är bortslösad tid.” Croft Port ägs numera av ättlingarna till två andra gamla, kända portvinsfamiljer, Yeatmans och Fladgates (The Fladgate Partnership som står bakom Fonseca och Taylor’s).

Croft Port äger en av Douros allra bästa vingårdar, Quinta da Roêda. Druvorna från denna egendom genomgår en traditionell framställning där druvorna fottrampas under 4 timmar. Endast 2% av portvinerna tillverkas så idag!

Utmärkelser i internationell vinpress:
Wine Spectator Insider, maj 2012 -93 poäng av 100
International Wine & Spirit Competition, 1991 –Bronsmedalj
Revista de Vinhos (Portugal) 17 poäng

Croft 10 Year Old Tawny Port
Ursprung: Portugal, DOC Porto | Producent: Croft Port | Druvor: Touriga Nacional, Touriga Francesa, Tinto Cão, Tinta Roriz, Tinta Barroca | Vol: 75cl | Alk: 20% | Art nr: 8039 | Pris: 219 kr | Lansering: 1 december 2015

Liknande innehåll Se fler nyheter
Se fler nyheter