In English

Exklusivt släpp av Gusbourne Rosé Brut

Gusbourne Rose

Den 27 maj släpps 3000 flaskor av Gusbourne Rosé Brut 2018 i Systembolagets tillfälliga sortiment. Vinet är en blend på chardonnay, pinot noir och pinot meunier som vinifierats enligt traditionell metod. Om du inte upptäckt engelskt mousserande vin än kan vi inte komma på ett bättre exemplar för att ändra på det!

Klicka här för att beställa

Art.nr: 93735 | Pris 399 kr | Alkoholhalt: 12 % vol. | Volym: 750 ml

Det växande vinlandet England har profilerat sig som just ett mousserande sådant. Det är inte så konstigt med tanke på att odlingsförhållandena i södra England liknar dem i Champagne. Gusbourne Estate är en av få engelska producenter som bara använder sina egna druvor. I deras vingårdar i Kent och West Sussex odlas de klassiska druvorna chardonnay, pinot noir och pinot meunier. De årgångsmousserande vinerna vinifieras enligt den traditionella metoden som här kallas för ”Great British Classic Method”. Resultatet är lagringsduglig, mineraldriven och stilren elegans, med ett unikt terroir-uttryck.

Gusbourne Rosé Brut 2018 är en blend på 59 procent chardonnay, 23 procent pinot noir och 18 procent pinot meunier som vinifierats enligt traditionell metod med en andra jäsning på flaska. Druvorna skördades för hand och pressades sedan försiktigt i hela klasar. Musten fick sedan vila med druvskalen i 24-36 timmar. 90 procent av vinet jäste i temperaturkontrollerade ståltankar under 10 dagar vid 18-20 grader och resterande 10 procent fick jäsa på både 225-liter stora ekfat och 500-liter stora ekfat. 100 procent av vinet genomgick malolaktisk jäsning. Under den inledande blandingsprocessen, innan den andra jäsningen startade, adderades 4 procent av Gusbournes stilla röda vin på pinot noir för att ge vinet sin rosa färg. Vinet fick sedan ligga minimum 31 månader på sin jästfällning innan degorgering och omkorkning. Dosage: 12 gram per liter.

Resultatet är buteljerad försommar med en nyanserad doft av av röda sommarbär, blommor och kex. Smaken är torr, mycket frisk och komplex med läckert krämig mousse och rödbäriga toner av hallon, mogna smultron, saftiga körsbär, röda vinbär och krispiga äpplen. Eftersmaken är lång och elegant med inslag av mineral och syrenblomster.

Det här är ett förföriskt exempel på vilken kvalitet som engelskt mousserande vin kan hålla. Perfekt som fördrink eller kompanjon till somrig sallad, smakrik fisk, ostbrickan eller picknick och småplock.

GUSBOURNE ESTATE

Gusbourne Estates kvalitetsarbete i vingård och vineri har resulterat i att de är en av de mest prisbelönta vinproducenterna i Storbritannien. De är det enda engelska vineriet som hela tre gånger har utsetts till ”English Wine Producer of the Year” av International Wine and Spirits Competition. År 2019 blev Gusbourne Englands mest prisade vinproducent med 70 medaljer. De vann även sex guldmedaljer vid Wine GB Awards 2019, det högsta antalet hittills för en engelsk vinproducent. Gusbourne är även en av huvudgrundarna till Sustainable Wines of Great Britain, Storbritanniens första organisation för att driva hållbar druvodling och vinframställning.

Läs mer om dryckestrender och våra nyheter