Piccini Toscana
Det här är vinet för dig som älskar Chablis och hänger på låset vid de exklusivare systembolags-släppen. Den 24 juni landar 3000 flaskor av den här pärlan DOMAINE LAROCHE CHABLIS PREMIER CRU LES MONTMAINS 2018 på Systembolagets tillfälliga sortiment. Artikelnummer 96146 och kostar 309 kronor.
Premier Cru Les Montmains, som ligger på Sereinflodens vänstra sida, står för en varm generös stil av Premier Cru i Chablis. Vinet doft är komplext och har aromatiska toner av mogna citrusfrukter, nötighet och diskret fat. Smaken har inbjudande inslag av mandarin-, apelsin- och limesorbet, limeblommor, lite brynt smör, en aning fat och en antydan till havets saltstänkta klippor. Ett generöst vin med en underbar struktur och finstämda mineraltoner.
Till vinet serveras med fördel lite mer sofistikerade rätter och råvaror så som halstrade pilgrimsmusslor med lime, gratinerade havskräftor, kallrökt lax, grillad havsabborre eller varför inte till en pizza bianco med hjärtmusslor.
Hela druvklasar pressades i en pneumatisk press och den nypressade musten vilade 12-14 timmar i speciellt designade ståltankar vid 12-15°C. Denna process gör att man kan hålla sig till låga halter sulfiter. Alkoholjäsningen sker delvis på ekfat och i ståltankar under 2-3 veckor vid 17°C. Efter den malolaktiska jäsningen lagras 70% av det unga vinet på 228-liter stora ekfat av franskt ursprung under 5 månader. Faten är mellan 1 till 6 år gamla. Resten lagras i ståltankar innan den slutgiltiga blenden. Därefter lagras vinet ytterligare 7 månader på sin jästfällning innan buteljering.
Laroche är en av de mest ansedda producenter i Chablis och personifierar Chablis ut till fingerspetsarna. De tilldelades bland annat IWSC-trofén för Best French Wine Producer of the Year 2014. Egendomen grundades år 1850 och i den traditionsbundna appellationen Chablis utmärker sig Domaine Laroche som en dynamisk och progressiv producent som exempelvis var först med att använda skruvkapsyl för Chablisviner. Domaine Laroche äger mycket mark i Premiers och Grands Crus-lägen, och är således en stor aktör i regionen. De jobbar aktivt med hållbar utveckling och odling. De är certifierade ”Haute Valeur Environnementale” som garanterar att producenten jobbar enligt principerna för hållbar odling säger Chefsvinmakare Gregory Viennois.
Detta vin är vegan-certifierad och certifierad Haute Valeur Environnementale (nivå 3, den högsta) sedan 2016.