In English

Domaine Laroche Chablis Cuvée Zero

Chablisproducenten Laroche har alltid haft en självklar balans mellan tradition och aktualitet. Domaine Laroche Chablis Cuvée Zero 2020 är producentens uppvisning i hållbart jordbruk och minimalistisk vinifiering. Namnet Zero betyder just noll svavel, tillsatser och påverkan. Den minimala upplagan gör att vi endast kan lansera 200 buteljer. Finns i Systembolagets beställningssortiment från och med 12 september.

Klicka här för att beställa

Nr 58311 | 249 kr | 13 % vol. | 750 ml

Cuvée Zero är resultatet av Domaine Laroches tio år långa forskning om hållbarhet. Deras arbete och jordbruk har nu belönats med den högsta miljöcertifieringen, nivå 3. I vingården arbetar de helt utan bekämpningsmedel mot ogräs, insekter och svamp och i vineriet har de de dragit ned på användingen av svavel. Cuvée Zero är trumfkortet i det här arbetet: en chablis gjord på naturlig jäst och helt utan svavel. Endast 3000 flaskor produceras.

Domaine Laroche Cuvée Zero 2020 har en inbjudande doft av citrusfrukt, bokna äpplen, rostade nötter, torkad stenfrukt, smör och saltstänkta klippor. Smaken är torr och uppfriskande med tydliga och strukturerade mineraltoner i ett nyanserat och nästan salt avslut. Passar till färska eller halstrade skaldjur, grillad fisk, eleganta rätter på kyckling och kalv eller smakrika ostar.

Vinet är förstås gjort på 100 procent chardonnay. Druvorna kommer från egendomens vingård som ligger precis ovanför Grand Cru-vingårdarna, i ett område som heter Vaudésir. Här är det den klassiska och kalkrika jordmånen kimmeridgian, känd för att ge friska och mineraldrivna viner. Exponeringen är östlig. Druvorna skördades för hand tidigt på morgonen för att bevara fräschör. De sorterades sedan manuellt och pressades efter rensning i hela klasar i pneumatisk press. Musten fick sedan vila i tolv timmar vid en temperatur av 12 °C i större kar, vilket möjliggör bättre naturlig sedimentering. Både alkoholjäsning och malolaktiska jäsning skedde naturligt utan tillsatt jäst. Vinet fick vila på sin jästfällning i rostfri tank i sju månader, vilket ger ett naturligt skydd mot oxidation. Innan tappning skedde en mycket lätt filtrering. Vinet är fritt från oxidation under pumpningen och tappningen skedde under kväveskydd. 2020 blev en riktigt klassisk årgång i Chablis. Växtsäsongen var tidig och jämn, vilket gav frukt av utmärkt kvalitet.

DOMAINE LAROCHE
Chablisproducenten Domaine Laroche grundades redan år 1850. De värnar om de unika förutsättningarna gällande terroir i Chablis, samtidigt som de tagit täten gällande innovation i en traditionsbunden region. Egendomen äger idag 90 hektar vinodling i Chablis, inklusive 21 hektar Premier Cru-vingårdar och sex hektar Grand Cru-vingårdar. Detta gör Domaine Laroche till en av regionens större aktörer, som dessutom jobbar aktivt med hållbar utveckling. Deras viner utmärks av elegans och görs på druvor som har uppnått perfekt mognad. De arbetar med en särskilt försiktig ekfatshantering, som ger vinerna en karaktäristisk, aromatisk och delikat eftersmak.

Här kan du läsa mer om dryck och våra nyheter