Den första pressningen av vin i Kapstaden gjordes av europeiska kolonialister 2 februari år 1659. Den långa traditionen till trots så är det först på senare år som det hänt särskilt mycket bland den nya generationens vinproducenter, eftersom landet fram till apartheids fall 1994 dominerades av kooperativet KWV. Kooperativet hade kontroll över produktion, försäljning och export, och vinnäringen fokuserade mestadels på kvantitet. Allt fler av nytänkande producenter fokuserar dock numera på kvalitet, och visar upp vilken potential landet har gällande fantastiska uttryck och stilar. Kvalitetetsarbetet är inte minst en viktig faktor när det kommer till att höja pris och löner i ett land som fortfarande kämpar mot sociala orättvisor.
Vinproduktionen sker främst i Western Cape, i distrikt som Stellenbosch, Paarl, Swartland och Franschkoek. Vitvinsproduktionen utgör 48 procent och rödvin 46 procent, resten mousserande och starkvin. Cap Classique, Sydafrikas egen klassificering för mousserande viner som görs enligt traditionella metoden, har vuxit sig stark. Här ligger vinhuset Boschendal i framkant. Landets mest odlade gröna druva är chenin blanc, som här kallas steen. Den används för både kvalitativa toppviner och kommersiella volymviner. Andra stora druvsorter är chardonnay och sauvignon blanc, samt blå druvor som shiraz, cabernet sauvignon, merlot och inte minst Sydafrikas egen signaturdruva pinotage. Muscatdruvan odlas för starkviner och för att ge andra viner en mer aromatisk smak. Sydafrika var under flera hundra år världsberömt för Constantia, ett sött, alkoholstarkt muscatvin.