In English
Veganskt

Artesis Côtes du Rhône Blanc

Frankrike | Årgång 2022
Veganskt

Artesis Côtes du Rhône Blanc

Frankrike, Årgång 2022

131:-

75 CL NATURKORK GLASFLASKA

Torr, välbalanserad och harmonisk med rondör och fräschör som ger anmärkningsvärt lång eftersmak.

Art.Nr

2577814

Alkoholhalt

14 %

Producent

Ogier

Region

Rhône

Sockerhalt

0.5 g/l

Art.Nr

2577814

Alkoholhalt

14 %

Region

Rhône

Producent

Ogier

Sockerhalt

0.5 g/l

Fyllighet

Sötma

Fruktsyra

RESTAURANGSORTIMENT

Gör som hundratals andra restaurangkunder och lägg din order via Spendrups E-handelsportal.
Till E-handeln

Har du frågor eller funderingar? Kontakta oss

Spara i lista Ta bort ur lista File icon

Passar Till

Härligt till skaldjur au naturel eller tillagade, till gratinerade eller pocherade fisk- eller skaldjursrätter smaksatta med bl.a. färska örtkryddor. Ljuvligt till rätter med kalv, fläsk eller kyckling och avslutningsvis med en bit getost – färsk eller mellanlagrad eller moget Brie. Och varför inte till en aprikostart för de som vågar dricka torrt till dessert!

Skaldjur

Skaldjur

Fisk

Fisk

Fläsk

Fläsk

Fågel

Fågel

Smak

Torr, välbalanserad och harmonisk med rondör och fräschör som ger anmärkningsvärt lång eftersmak.

Doft

Rik och komplex doft med inslag av exotiska frukter, aprikoser, vita persikor och toner av vanilj och örter.

Kuriosa

Druvorna kommer från olika vingårdar i St Marcel d´Ardèche, från sluttningarna kring Avignon och från Roquemaure i södra Rhônedalen. De varierande jordmånerna och druvsorterna bidrar till vinets komplexitet. ARTESIS kommer från ”artesisk brunn” dvs borrbrunn i vilken det kalla vattnet stiger upp över jordytan och agerar som en slags naturlig luftkonditionering. Ogiers vinkällare är byggd på en artesisk brunn som håller hela källare sval oavsett årstiden.

Vinifiering

30 % av druvorna skördas för hand. Druvorna pressas direkt efter skörden. Musten ligger svalt vid 6-8 C på tank i 24-48 timmar. Jäsningen sker långsamt vid kontrollerad temperatur för att bevara aromerna från druvorna. Sedan ligger det nya vinet på sin jästfällning i 4 månader för att utvinna mer komplexitet och få mer rondör innan buteljeringen.

Druvor

Grenache blanc 30%, Clairette 20%, Bourboulenc 20%, Viognier 20%, Marsanne 10%.

Fatkaraktär

Ingen Ekkaraktär

Liknande drycker
Inspiration Dryckeslära
Dryckeslära