In English
Vitt

Artesis Côtes du Rhône Blanc

Frankrike, Årgång 2020
Vitt

Artesis Côtes du Rhône Blanc

Frankrike, Årgång 2020
Vitt

Artesis Côtes du Rhône Blanc

Frankrike, Årgång 2020

111:-

75 cl
GLASFLASKA

Artikelnr
2577814

Alkoholhalt
14 %

Producent
Ogier

Region
Rhône

Distrikt
AOP Côtes du Rhône

Sockerhalt
0,5 g/l

Fyllighet

Sötma

Fruktsyra

RESTAURANGSORTIMENT

Gör som hundratals andra restaurangkunder och lägg din order via Spendrups E-handelsportal.
Till E-handeln

Har du frågor eller funderingar? Kontakta oss

Spara i lista Ta bort ur lista

Fyllighet

Sötma

Fruktsyra

RESTAURANGSORTIMENT

Gör som hundratals andra restaurangkunder och lägg din order via Spendrups E-handelsportal.
Till E-handeln

Har du frågor eller funderingar? Kontakta oss

Spara i lista Ta bort ur lista

Produktinformation

Druvor
Grenache blanc 30%, Clairette 20%, Bourboulenc 20%, Viognier 20%, Marsanne 10%.

Doft
Rik och komplex doft med inslag av exotiska frukter, aprikoser, vita persikor och toner av vanilj och örter.

Smak
Torr, välbalanserad och harmonisk med rondör och fräschör som ger anmärkningsvärt lång eftersmak.

Fatkaraktär
Ingen Ekkaraktär

Kuriosa
Druvorna kommer från olika vingårdar i St Marcel d´Ardèche, från sluttningarna kring Avignon och från Roquemaure i södra Rhônedalen. De varierande jordmånerna och druvsorterna bidrar till vinets komplexitet. ARTESIS kommer från ”artesisk brunn” dvs borrbrunn i vilken det kalla vattnet stiger upp över jordytan och agerar som en slags naturlig luftkonditionering. Ogiers vinkällare är byggd på en artesisk brunn som håller hela källare sval oavsett årstiden.

Passar Till
Härligt till skaldjur au naturel eller tillagade, till gratinerade eller pocherade fisk- eller skaldjursrätter smaksatta med bl.a. färska örtkryddor. Ljuvligt till rätter med kalv, fläsk eller kyckling och avslutningsvis med en bit getost – färsk eller mellanlagrad eller moget Brie. Och varför inte till en aprikostart för de som vågar dricka torrt till dessert!

Vinifiering
30 % av druvorna skördas för hand. Druvorna pressas direkt efter skörden. Musten ligger svalt vid 6-8 C på tank i 24-48 timmar. Jäsningen sker långsamt vid kontrollerad temperatur för att bevara aromerna från druvorna. Sedan ligger det nya vinet på sin jästfällning i 4 månader för att utvinna mer komplexitet och få mer rondör innan buteljeringen.

Lanseringsår
2018

Liknande drycker
Inspiration Dryckeslära
Dryckeslära