Här kan du dricka Beaujolais Nouveau 2024
599:-
62 CL NATURKORK GLASFLASKA
Vin Jaunes alldeles säregen torra profil med inslag av nötter, curry-kryddor, torkade aprikoser, torkade gula äpplen, Meyer-citron, apelsin, guava, vitpeppar och fat. Sedan kommer Savagnin-druvan med sin höga syra för en klassisk uppfriskande riktigt torr final.
Region
Jura
Distrikt
AOP Arbois
Sockerhalt
0.20 g/l
Art.Nr
5005001
Alkoholhalt
14 %
Region
Jura
Producent
Distrikt
AOP Arbois
Sockerhalt
0.20 g/l
Fyllighet
Sötma
Fruktsyra
Passar Till
Otroligt versatil! Passar till fisk och skaldjur, fågel som Vin Jaune bräserad coq au vin med Karl-Johan svamp, gräddbaserade rätter, svamprätter eller lagrad Comté-ost. Men den gör också underverk med exotiska rätter som kryddiga curry rätter.
Skaldjur
Fisk
Grönsaker
Smak
Vin Jaunes alldeles säregen torra profil med inslag av nötter, curry-kryddor, torkade aprikoser, torkade gula äpplen, Meyer-citron, apelsin, guava, vitpeppar och fat. Sedan kommer Savagnin-druvan med sin höga syra för en klassisk uppfriskande riktigt torr final.
Doft
Kryddiga aromer av kummin, koriander, kardemumma, ingefära och gurkmeja följt av rökiga, nötiga toner och kanderad citrusfrukt.
Kuriosa
Vin Jaune är ett oxidativt vin - och inte ett oxiderat vin! Den särpräglat nötiga, kryddiga doften och smaken som Vin Jaune är känt för kommer från en kontrollerad lagring på fat och är karakteristisk. Vinet buteljeras alltid i en s.k. "clavelin" flaska. Flaskan rymmer 62 centiliter, den mängd vin som blir kvar i faten när vinet legat sina stipulerade sex år. Magnifik lagringspotential på minst 20-50-70 år men det är inte ovanligt att se betydligt äldre årgångar dyka upp på marknaden. Den äldsta årgången som har sålts på auktion är från 1774 (år 2011 såldes årgången 1774 för 57 000 € och 7 år senare för 107 700 €!). Serveras med fördel vid 16C.
Vinifiering
Druvorna skördas och sorteras manuellt. Vanlig och malolaktisk jäsning. Det unga vinet flyttas därefter till gamla ekfat. Faten fylls inte upp hela vägen för att lämna ett utrymme för syre. En hinna av jäst bildas - s.k. "voile" i Jura. Jästtäcket skyddar vinet från kraftig oxidation och skapar Vin Jaunes typiska nötiga och kryddiga doft och smak. Vinet lagras under jästtäcke ("voile") i 6 år och 3 månader innan buteljering.
Druvor
100% savagnin
Fatkaraktär
Viss Ekkaraktär