225:-
75 cl
GLASFLASKA
Artikelnr
2615914
Alkoholhalt
15 %
Producent
Castello di Neive
Region
Piemonte
Distrikt
DOC
Sockerhalt
1,00 g/l
Fyllighet
Strävhet
Fruktsyra
RESTAURANGSORTIMENT
Gör som hundratals andra restaurangkunder och lägg din order via Spendrups E-handelsportal.
Till E-handeln
Har du frågor eller funderingar? Kontakta oss
Spara i lista Ta bort ur listaFyllighet
Strävhet
Fruktsyra
RESTAURANGSORTIMENT
Gör som hundratals andra restaurangkunder och lägg din order via Spendrups E-handelsportal.
Till E-handeln
Har du frågor eller funderingar? Kontakta oss
Spara i lista Ta bort ur listaDruvor
Albarossa 100%
Doft
Fruktdriven och djup med nyanserade toner av mörka bär, viol och fat.
Smak
Fyllig, sammetslen och rund med ett härligt djup av koncentrerad frukt (plommon, mörka körsbär, björnbär, fikon) som lyfts av en elegant och tydlig mineralitet. Diskreta toner av violblad, kaffe, fat, brasiliansk tobak och ryskt läder bidrar till vinets angenäma komplexitet. De rika tanninerna är syndigt mjuka och resultatet är ett utsökt vin.
Fatkaraktär
Viss Ekkaraktär
Kuriosa
"Vingården ligger i området Marcorino på cirka 280 möh och omfattar 0,9 hektar. Den har en sydvästexponering och är mycket brant vilket passar den svårodlade Albarossa-druvan. 6000 flaskor produceras årligen.Albarossa är en korsning mellan Barbera och en fransk druvsort vid namnet Chatus (som i Piemonte kallas för Dronero Nebbiolo och inte ska förväxlas med Nebbiolo). Den skapades i Conegliano, Veneto år 1938 av professor Giovanni Dalmasso. Under 60-talet samarbetade professor Dalmasso med professor Roberto Paglietta på Universitetet i Turin. Det var här som professor Paglietta upptäckte druvsorten Albarossa och rekommenderade den till sin goda vän, f.d. skolkamrat och ägare till Castello di Neive, Italo Stupino. Italo planterade de första stockarna år 2003 med detta lyckade resultat.
Piemonte Albarossa fick sin egen DOC-status år 2010."
Passar Till
Gärna till ankkonfit, långkok, pasta med salsiccia och Karl-Johan svamp, risotto med tryffel - eller bara för sig själv.
Vinifiering
Druvorna skördas i slutet av september. Mycket kort maceration för att snabbt extrahera den enorma mängden färg i denna druvsort. Vinet vinifieras som ett rosévin för att få ett kraftfullt men också elegant och balanserat vin. Lagring 12 månader på 225-liter Allier ekfat följt av en kort tid på tank innan buteljering.
Lanseringsår
2021