In English

Beaujolais Nouveau

Frankrike | Årgång 2023

Beaujolais Nouveau

Frankrike, Årgång 2023

133:-

75 CL PLASTKORK/SYNTET GLASFLASKA

Vinet har en ungdomlig och inbjudande doft som är sprängfylld av mörka bär, färska örter och blommiga inslag av viol. Smaken är ung, uttrycksfull, uppfriskande och fruktdriven med en utmärkande syra och bäriga inslag av blåbär och hallon. Ett klassiskt och högkvalitativt exempel på vinstilen som utmärks av pigg syra, charmig frukt och silkesmjukt inlindade tanniner. Servera svalt i stor kupa.

Art.Nr

2626014

Alkoholhalt

13 %

Region

Bourgogne

Sockerhalt

0.10 g/l

Art.Nr

2626014

Alkoholhalt

13 %

Region

Bourgogne

Sockerhalt

0.10 g/l

Fyllighet

Strävhet

Fruktsyra

RESTAURANGSORTIMENT

Gör som hundratals andra restaurangkunder och lägg din order via Spendrups E-handelsportal.
Till E-handeln

Har du frågor eller funderingar? Kontakta oss

Spara i lista Ta bort ur lista File icon

Passar Till

Det mesta, det här är ett fantastiskt matvin! Perfekt till en god charktallrik, patéer, fågel, fisk eller stundande julbord. Prova gärna med ostron och vinägrett eller en syrlig vinbärstårta.

Fisk

Fisk

Buffémat

Buffémat

Smak

Vinet har en ungdomlig och inbjudande doft som är sprängfylld av mörka bär, färska örter och blommiga inslag av viol. Smaken är ung, uttrycksfull, uppfriskande och fruktdriven med en utmärkande syra och bäriga inslag av blåbär och hallon. Ett klassiskt och högkvalitativt exempel på vinstilen som utmärks av pigg syra, charmig frukt och silkesmjukt inlindade tanniner. Servera svalt i stor kupa.

Doft

Inbjudande och elegant doft som är sprängfylld av röda och mörka bär och blommiga inslag av viol.

Kuriosa

"Beaujolais Nouveau är ett särskilt vin från den älskvärda regionen Beaujolais. Som namnet antyder är det årets skörd, som vinifieras och säljs direkt, utan lagring. Vinet får dock aldrig säljas före den tredje torsdagen i november. Beaujolais Nouveau är ofta lätt, mjukt, fruktdrivet och aromatiskt. Vinstilen dras med fördomar om att inte hålla för lagring mer än några månader och att smaka skumbanan, men allt fler upptäcker de högkvalitativa vinerna i genren. I motsats till vad många tror är högkvalitativ Beaujolais Nouveau bland det svåraste vinet att tillverka. På rekordtid (cirka 4 veckor) måste producenten vinifiera klart vinet som ska drickas den tredje torsdagen i november – och hinna levereras över hela världen innan dess. En bit vinhistoria: flera sekler bakåt i tiden var de franska vinerna inte så lagringsdugliga, vilket gjorde att många helst drack unga viner. Beaujolais utmärkte sig redan då som en region vars viner var särskilt angenäma att dricka som unga, tack vare sin oemotståndliga fruktighet. Beaujolaisvinerna var storfavorit i Frankrikes kungahuset. Vinerna transporterades dit i fat med halmpropp, eftersom de fortfarande jäste. Tunnorna transporterades med båt till Lyon och jäsningen avslutades sedan i källaren till barer – eller slott."

Vinifiering

Domaines Pierre-Marie Chermette vinifierar sin Beaujolais Nouveau Les Griottes på samma sätt som sina andra viner. Macereringstiden är mellan fyra och sju dagar och druvorna får jäsa på sin naturliga jäst, vilket gör att du kan glömma tonerna av industriell och kemisk tuttifrutti som utmärker enklare Beaujolais Nouveau. I slutet av oktober smakar Chermette alla sina cuvéer och väljer ut de mjukaste och fruktigaste till sin Beaujolais Nouveau. Det unga vinet blandas och lagras sedan fyra veckor på tank innan buteljering. Resultatet är ett vin som naturligtvis är underbart tillgängligt redan nu, men som även vinner på lagring och utan problem kan lagras i fem år.

Druvor

Gamay 100%

Fatkaraktär

Ingen Ekkaraktär

Liknande drycker
Inspiration Dryckeslära
Dryckeslära