In English

Baklava med kantarell, pumpa, getost & grönkålssallad

Vintips: Trapiche Pinot Noir

Baklava med kantarell pumpa getost gronkalssallad

Ingredienser
  • 200 g butternutpumpa, skalad och tärnad
  • 2 schalottenlökar, skalade och hackade
  • 2 msk smör
  • Ca 3 dl grädde (ska täcka baklavan i formen)
  • Salt, peppar
  • 1 msk citronsaft
  • 300 gr kantareller (el annan blandad svamp t ex champinjoner, ostronskivling)
  • 1 dl strimlad, slätbladig persilja
  • 8 st filodegsark (30 x 50 cm)
  • Mjukt smör för pensling av filodegsarken
  • 200 g getostrulle av minityp
  • Pistagenötter
  • Hasselnötter
  • Honung
  • Flingsalt

Grönkålssallad

  • 150 gr grönkål, rensad, tvättad och findelad
  • 2 silverlökar eller gula lökar, skalade och skivade i tunna skivor
  • 1 äpple, tunt skivat
  • 1 msk ättika
  • 3 msk kallpressad oliv- eller rapsolja
  • Salt, peppar
  • Russin eller torkade tranbär
Gör så här

Sätt ugnen på 175 grader.
Fräs den hackade pumpan med löken i en tjockbottnad kastrull. Låt alltsammans koka mjukt i ca 15 minuter. Mixa sedan i matberedare med knivblad tills pumpa-lökblandningen är helt slät. Smaksätt med salt, peppar och litet citronsaft. Fräs den finhackade svampen med smör, i en stekpanna, tills vätskan kokat bort ordentligt. Smaksätt med salt och peppar samt hackad persilja och låt svalna. Smöra en ugnsfast form med låga kanter. Börja med två filodegsark, pensla dem med smör emellan. Bred ut ett jämnt lager med pumpacrème, sedan stekt svamp, sedan filodeg som penslats med smör. Upprepa i ca 8 lager. Avsluta med svamp och skivad getost, baka flarnet i ugnen tills filodegen är frasig och gyllenbrun. Garnera med hackade örter och ringla honung över. Smaksätt med flingsalt.

Grönkålssallad

Lägg den förberedda grönkålen i en bunke tillsammans med den skivade löken. Smaksätt med ättika, olja, salt och peppar. Blanda väl. Vänd till sist ner äppelskivorna. Garnera med russin eller torkade tranbär.

Andra goda recept Se fler recept
Se fler recept