In English

Kanelmarinerad lammfilé med granatäppelsmör och chèvrepuré

Vintips: Cono Sur Cabernet Sauvignon Carmenère EKO

kanelmarinerad lammfilé med granatäppelsmör och chèvrepuré

Ingredienser

4 pers

  • 800 g lammytterfilé
  • 0,5 dl rapsolja
  • 2 msk flytande honung
  • 3 msk kanel
  • 1 tsk paprikapulver
  • 2 msk pressad citron
  • 1 tsk röd Tabasco
  • 1 tsk salt
  • 1 tsk svartpeppar
  • 50 g smör
  • 200 g chèvre (krämig utan kant)
  • 1 kg mjölig potatis
  • 1,5 dl grädde
  • 1,5 dl crème fraiche
  • 150 g rumsvarmt smör
  • 1 granatäpple
  • 0,5 citron
  • 1 näve citronmeliss

Gör så här

Lamm

Häll olja, honung, kanel, paprikapulver, pressad citron och tabasco i en skål och krydda med salt och svartpeppar. Lägg lammfilén i dubbla plastpåsar och häll på marinaden och låt ligga i kylen ca 1 timme. Gör smöret under tiden.


Sätt på ugnen på 175 grader. Hetta upp en stekpanna med rapsolja och stek köttet hastigt på hög värme i 30 sekunder på varje sida och krydda med salt och svartpeppar. Lägg sedan lammfiléerna i en ugnssäker form och sätt i en köttermometer i en av filéerna. Sätt in i ugnen tills köttet når en innertemperatur på 58 grader. Ta sedan ut köttet och låt vila ca 10 minuter.


Smöret

Lägg smöret i en skål och tillsätt kärnor och saft från granatäpplet samt skal och saft från citronen. Finstrimla citronmelissen och blanda ner tillsammans med salt och svartpeppar. 


Purén

Skala och koka potatisen mjuk i saltat vatten. Häll av vattnet och pressa potatisen genom potatispress. Blanda ner smör, crème fraiche och grädde. Krydda med salt och svartpeppar. Smula ner getost och rör om försiktigt. Skär lammet i skivor och servera med purén och smöret.

Vintips:

Kock: Sandra Callermo

Andra goda recept Se fler recept
Se fler recept