In English

Soppgryta Av Härlig Buljong Med Bönor, Rotfrukter, Tomater Och Kyckling Med Knaprigt Skinn

Vintips: Chavin Chardonnay Organic Cuvée Grande Réserve

Soppgryta Av Härlig Buljong Med Bönor

Ingredienser

6 pers

  • 6 kycklinglår med skinn och ben
  • 1,25 liter vatten 
  • 3 morötter
  • 1 bit rotselleri 250 g 
  • 6 små potatisar
  • 1 gul lök
  • 1 liten purjolök
  • 5 vitpepparkorn
  • 1 ½ tsk salt
  • 350 g färska bondbönor (vicia faba)  
  • 200 g små körsbärstomater
  • 25 g soltorkade tomater
  • 2 tsk rapsolja med äkta rök
  • Olja att smörja formarna med
  • ev. mer salt

Du behöver också

  • Hålslev 
  • Stekspade
  • Galler
  • Finmaskig sil
Gör Så Här

1. Lägg kycklingen i en kastrull med skinnsidan upp. Värm ugnen till 225 grader. 
2. Skölj och ansa morötter, selleri och potatis. Skär en morot i större bitar och tärna de övriga två smått. Skär hälften av sellerin i stora bitar och tärna resten smått. Skär potatisarna i fyra delar. 
3. Skär körsbärstomaterna i halvor. Skölj och ansa purjolöken. Skär det gröna i stora bitar och strimla det vita smått. Dela den gula löken i klyftor med skal och allt. Lägg alla små rotfruktstärningar, potatisen och den strimlade purjolöken i skålar och ställ åt sidan. 
4. Täck kycklingen med vatten. Koka upp och skumma med hjälp av en hålslev. Lägg ner morotsbitar, selleribitar, stora purjobitar och gul lök med skal, och tillsätt vitpepparkornen. Låt koka upp igen, sänk värmen och sjud ca 35 minuter. 
5. Smörj två ugnssäkra formar. Skär körsbärstomaterna i halvor och de torkade tomaterna i strimlor. Lägg dem i den ena formen, och droppa över rapsolja med röksmak. 
6. Sprita bönorna. Lägg bönorna i en sil och ställ den över den kokande soppan. Efter en kort stund är det lätt att ta bort skalen. Lägg de skalade bönorna i en skål. 
7. Ta upp kycklingen ur buljongen när innertemperaturen är 72 grader. Lägg kycklingbitarna att svalna på en tallrik. Lossa sedan skinnet försiktigt. Lägg ner skinnet i den ena ugnssäkra formen. 
8. Rosta skinnet i ugnen ca 15 minuter. Ställ in formen med tomaterna och rosta dem i ugnen samtidigt med kycklingskinnet.
9. Sila buljongen och häll den i en ren kastrull. Koka upp och lägg ner de tärnade morötterna, sellerin och potatisen. Låt sjuda tills potatisen är genomkokt, ca 10 minuter. 
10. Lossa försiktigt det krispiga skinnet från formen med hjälp av stekspaden, och låt det svalna på galler. Skär ut benen ur kycklingbitarna. Håll kycklingen varm under ett lock eller aluminiumfolie. 
11. Häll ner buljongen, som kycklingen avgett, i kastrullen. Smaka av buljongen och justera kryddningen med salt. Tillsätt den strimlade purjolöken och bönorna, och sjud soppan ytterligare ca 30 sekunder. 
12. Servering: Ta ut formen med tomaterna ur ugnen. Skär kycklingen i skivor och lägg upp den på varma tallrikar. Fördela tomaterna bredvid. Häll försiktigt på grönsaksbuljongen med bönorna runt om. Toppa kycklingen med det rostade skinnet. 


Tips
-Låt skalet vara kvar på den gula löken. Det ger både smak och vacker färg till buljongen. 
-Det är viktigt att skumma bort proteinet som kycklingen avgett, så att det inte ligger kvar i grytan som gråa sjok.
-Om du inte har tillgång till olja med röksmak, så  går det bra att röka de soltorkade tomaterna för att få fin rökt smak på grytan. Då behöver du en wok och ett galler som passar i den, samt rökspån. 
Gör så här: Lägg de soltorkade tomaterna på ett galler. Lägg rökspånen i bottnen på pannan eller woken. Ställ den på spisen på medelvärme och hetta upp ca 8 minuter. Placera gallret över rökspånen, lägg på locket och rök tomaterna ca 10 minuter. 

Kock: Gunilla Blixt

Andra goda recept Se fler recept
Se fler recept