In English

Krabbröra med gulbetor och majrova

på grillat surdegsbröd serverat med en asiatisk sås

Vintips: Domaine Rolet Arbois Savagnin Ouillé

krabbröra med gulbetor och majrova

Ingredienser
  • Kokta gulbetor
  • 12 gulbetor
  • två vitlöksklyftor
  • juice från 1 citron
  • två lagerblad
  • en klick smör
  • flingsalt
  • Majrovor i lag
  • 4 majrovor
  • 1 pepparfrukt
  • 4-6 vårlökar (salladslökar)
  • 2/3 dels kruka färsk koriander
  • 10-12 msk risvinäger
  • zest och limejuice från 1 lime
  • 2-4 msk socker
  • två skvättar mirim (ca 1-1,5 msk)
  • Asiatisk sås
  • 1 dl asiatisk fisksås
  • 3 dl vatten
  • 2 tsk ättika (24%)
  • 1 msk socker
  • ½ röd spansk peppar
  • 1 vitlöksklyfta
  • Krabbröra
  • 2 krabbor kokt med krondill (helst hona med rom)
  • 2 avokado
  • 2/3 dels kruka färsk dill
  • 2/3 dels kruka färsk koriander
  • 2/3 dels kruka färsk timjan
  • två vitlöksklyftor
  • Juice från 2 lime, zest från 1
  • 2-4 tsk tiglio honung
  • salt och svartpeppar
  • Tillbehör
  • 4-8 kräftor/person kokta med krondill
  • 4 skivor surdegsbröd/person

Gör så här

Majrovor i lag:

Skiva majrovorna så tunt som möjligt. Skär pepparfrukten och vårlöken i tunna skivor. Hacka koriandern. Lägg över allt i en skål och häll på risvinäger, finrivet limeskal, limesaft, socker och mirin. Låt stå kallt i 2-3 timmar. Rör om ett par gånger under tiden. Smaka av och justera kryddningen före servering.

Gulbetor:

Tvätta betorna noga och lägg dem i en kastrull. Krossa vitlöksklyftan. Fyll på vatten så att betorna täcks och tillsätt citronsaft, lagerblad, vitlök och smör. Koka upp under lock, sänk värmen till medelvärme och sjud i 30?35 minuter. Skala dem medan de är varma och skiva dem. Lägg upp dem och strö på salt.

Asiatisk sås:

Koka upp fisksås, vatten, ättika och socker. Låt svalna och kyl sedan i kylskåp. Före servering, hacka chilin och vitlöksklyftan och rör ned detta i såsen.

Krabbröra:

Ta ur krabbköttet och rommen lägg i en skål. Dela avokadon, ta bort kärnan och tärna fruktköttet. Finhacka dillen, koriandern och timjanen. Skala och hacka vitlöksklyftan. Lägg kryddorna och vitlöken i skålen. Tillsätt limesaft och finrivet limeskal, salt, peppar och honung och blanda samman.

Servering:

Rosta brödet. Lägg upp krabbröran på brödet och servera med gulbetor, majrova och en eller två kräftor. Häll på ett par matskedar med den asiatiska såsen precis före servering.

Kock: Magnus Reuterdahl

Andra goda recept Se fler recept
Se fler recept

På den här webbplatsen förekommer det information om alkoholhaltiga drycker och du måste ha fyllt 20 år för att besöka den.