In English

Köttgryta på högrev med gräddkokt lök

Vintips: Trapiche Malbec Oak Cask

köttgryta på högrev med gräddkokt lök

Ingredienser
  • 1 kg högrev, skuren i mindre bitar (förslagsvis 3×3 cm)
  • 2 msk smör
  • 2 msk olja
  • 1 msk tomatpuré
  • 1 buljongtärning (ekologisk grönsaksfond)
  • 1 liter vatten ca – ska täcka köttet
  • 3 dl rött vin
  • 1 märgben från kalv
  • 200 gr svamp (champinjoner, shiitake) i mindre bitar
  • 100 gr rökt sidfläsk, i tärningar eller strimlor
  • 3 vitlöksklyftor, fint hackade
  • 200 gr steklökar, hackade
  • 1 msk maizenamjöl
  • Salt, peppar
  • 1 dl finhackad persilja
  • Ev HP-sås

Gräddkokt lök

  • 6-8 lökar
  • 2 msk pepparrot riven
  • grädde
  • riven ost

Gör så här

Stek köttbitarna gyllene i en blandning av smör och olja i en gjutjärnsgryta. Tillsätt tomatpuré under stekningen. Tillsätt vin, en buljongtärning och märgbenet. Salta och peppra. Slå på vatten så att det täcker köttet. Låt sjuda i någon timme, eller tills köttet nästan faller itu. Ta sedan upp köttet med en hålslev och sätt det åt sidan. Red av såsen med maizenamjölet utrört i litet vatten, litet i taget, så att det inte blir för tjockt. Stek hackad vitlök och grovt hackad steklök, svampen skuren i mindre bitar, och sidfläsket i en separat stekpanna. Tillsätt svamp-lökfräset i gjutjärnsgrytan, koka upp och smaksätt med hackad persilja.


Gräddkokt lök
Sätt ugnen på 175 grader. Koka upp en kastrull med vatten. Lägg i de hela lökarna, kok upp sätt att svalna, skala lökarna. Skär dem i halvor eller är de mindre så lägg löken i prydliga rader i en smörjd ugnsfast form. Smaksätt med salt peppar, riv ner pepparrot i grädden slå över lökarna, riv över osten baka i ca 20 minuter tills lökarna är gyllen och genommjuka.


Tips när du gör köttgrytor:


-Använd ett bra gjutjärnsgryta med tjock botten och lock. Koka på spisen eller sätt in gjutjärnsgrytan i ugnen på låg temperatur, runt 100 grader, över natten.


-Fräs gärna köttet i lite tomatpuré för att få bättre färg och smak på såsen.


-Koka ett märgben med i grytan för ännu mustigare smak.


-Använd gärna högrev och ta också med några marmorerade köttbitar, som är lite fetare och ger mustigare smak.


-HP-sås är bästa smaksättaren för att få lite extra knorr på smaken.


-En kvist med persilja, timjan och lagerblad, knutna i ett bomullssnöre, kan kokas med och tas upp när grytan är klar. Ger godare smak. Kallas på franska bouquet garni.

Vintips:

Andra goda recept Se fler recept
Se fler recept