In English

Köttgryta på högrev med gräddkokt lök

Vintips: Trapiche Malbec Oak Cask

köttgryta på högrev med gräddkokt lök

Ingredienser
  • 1 kg högrev, skuren i mindre bitar (förslagsvis 3×3 cm)
  • 2 msk smör
  • 2 msk olja
  • 1 msk tomatpuré
  • 1 buljongtärning (ekologisk grönsaksfond)
  • 1 liter vatten ca – ska täcka köttet
  • 3 dl rött vin
  • 1 märgben från kalv
  • 200 gr svamp (champinjoner, shiitake) i mindre bitar
  • 100 gr rökt sidfläsk, i tärningar eller strimlor
  • 3 vitlöksklyftor, fint hackade
  • 200 gr steklökar, hackade
  • 1 msk maizenamjöl
  • Salt, peppar
  • 1 dl finhackad persilja
  • Ev HP-sås

Gräddkokt lök

  • 6-8 lökar
  • 2 msk pepparrot riven
  • grädde
  • riven ost

Gör så här

Stek köttbitarna gyllene i en blandning av smör och olja i en gjutjärnsgryta. Tillsätt tomatpuré under stekningen. Tillsätt vin, en buljongtärning och märgbenet. Salta och peppra. Slå på vatten så att det täcker köttet. Låt sjuda i någon timme, eller tills köttet nästan faller itu. Ta sedan upp köttet med en hålslev och sätt det åt sidan. Red av såsen med maizenamjölet utrört i litet vatten, litet i taget, så att det inte blir för tjockt. Stek hackad vitlök och grovt hackad steklök, svampen skuren i mindre bitar, och sidfläsket i en separat stekpanna. Tillsätt svamp-lökfräset i gjutjärnsgrytan, koka upp och smaksätt med hackad persilja.


Gräddkokt lök
Sätt ugnen på 175 grader. Koka upp en kastrull med vatten. Lägg i de hela lökarna, kok upp sätt att svalna, skala lökarna. Skär dem i halvor eller är de mindre så lägg löken i prydliga rader i en smörjd ugnsfast form. Smaksätt med salt peppar, riv ner pepparrot i grädden slå över lökarna, riv över osten baka i ca 20 minuter tills lökarna är gyllen och genommjuka.


Tips när du gör köttgrytor:


-Använd ett bra gjutjärnsgryta med tjock botten och lock. Koka på spisen eller sätt in gjutjärnsgrytan i ugnen på låg temperatur, runt 100 grader, över natten.


-Fräs gärna köttet i lite tomatpuré för att få bättre färg och smak på såsen.


-Koka ett märgben med i grytan för ännu mustigare smak.


-Använd gärna högrev och ta också med några marmorerade köttbitar, som är lite fetare och ger mustigare smak.


-HP-sås är bästa smaksättaren för att få lite extra knorr på smaken.


-En kvist med persilja, timjan och lagerblad, knutna i ett bomullssnöre, kan kokas med och tas upp när grytan är klar. Ger godare smak. Kallas på franska bouquet garni.

Andra goda recept Se fler recept
Se fler recept

På den här webbplatsen förekommer det information om alkoholhaltiga drycker och du måste ha fyllt 20 år för att besöka den.