Grillad entrecote med sotad broccoli, hasselnötter, salvia, rostad vitlök & sardeller
Vintips: Trapiche Malbec Oak Cask
Gräddkokt lök
Stek köttbitarna gyllene i en blandning av smör och olja i en gjutjärnsgryta. Tillsätt tomatpuré under stekningen. Tillsätt vin, en buljongtärning och märgbenet. Salta och peppra. Slå på vatten så att det täcker köttet. Låt sjuda i någon timme, eller tills köttet nästan faller itu. Ta sedan upp köttet med en hålslev och sätt det åt sidan. Red av såsen med maizenamjölet utrört i litet vatten, litet i taget, så att det inte blir för tjockt. Stek hackad vitlök och grovt hackad steklök, svampen skuren i mindre bitar, och sidfläsket i en separat stekpanna. Tillsätt svamp-lökfräset i gjutjärnsgrytan, koka upp och smaksätt med hackad persilja.
Gräddkokt lök
Sätt ugnen på 175 grader. Koka upp en kastrull med vatten. Lägg i de hela lökarna, kok upp sätt att svalna, skala lökarna. Skär dem i halvor eller är de mindre så lägg löken i prydliga rader i en smörjd ugnsfast form. Smaksätt med salt peppar, riv ner pepparrot i grädden slå över lökarna, riv över osten baka i ca 20 minuter tills lökarna är gyllen och genommjuka.
Tips när du gör köttgrytor:
-Använd ett bra gjutjärnsgryta med tjock botten och lock. Koka på spisen eller sätt in gjutjärnsgrytan i ugnen på låg temperatur, runt 100 grader, över natten.
-Fräs gärna köttet i lite tomatpuré för att få bättre färg och smak på såsen.
-Koka ett märgben med i grytan för ännu mustigare smak.
-Använd gärna högrev och ta också med några marmorerade köttbitar, som är lite fetare och ger mustigare smak.
-HP-sås är bästa smaksättaren för att få lite extra knorr på smaken.
-En kvist med persilja, timjan och lagerblad, knutna i ett bomullssnöre, kan kokas med och tas upp när grytan är klar. Ger godare smak. Kallas på franska bouquet garni.
Vintips: Trapiche Malbec Oak Cask