In English

Ugnsbräserad Lammbog Med Sötpotatis Och Bakade Tomater

Vintips: El Coto Crianza

Ugnsbräserad Lammbog Med Sötpotatis Och Bakade Tomater

Ingredienser

4 pers

  • 1 kilo lammbog med ben
  • 1 msk salt
  • 1 msk socker
  • 1 msk torkad salvia
  • 1 msk torkad rosmarin
  • 1 msk mejram
  • ½ msk torkad timjan
  • 1 stor vitlöksklyfta
  • Smör
  • 3 dl oekat vitt vin
  • 300 g små kvisttomater
  • (låt sitta kvar på kvisten)
  • Olivolja
  • Salt 
  • Vitpeppar
  • Timjan
  • Rosmarin
  • 4 sötpotatisar
  • Vitlöksolja
  • Salt
  • Vitpeppar
  • Torkad rosmarin
  • Steksky från köttet
  • 2 msk balsamvinäger
  • 2 msk flytande honung
  • ca 2 msk maizenaredning
Gör Så Här

Mortla samman en kryddblandning av 1 msk salt, 1 msk socker, 1 msk salvia, 1 msk mejram, 1 msk rosmarin och ½ msk timjan. Blanda ner den finhackade vitlöksklyftan i kryddblandningen.

Putsa bogen fri från det mesta av fettet och klappa in köttbiten med kryddblandningen.
Bryn köttet i smör i het stekpanna så det får fin färg runt om, lägg sedan över det i en ugnsfast form med lock.

Vispa ur stekpannan med 1 dl vin och häll över vätskan i formen tillsammans med resten av vinet.
Lägg locket på formen och ställ mitt i ugnen på 175 grader, låt stå 1 timme.

Under tiden förbereder du tomater och sötpotatis.

Skölj tomaterna och lägg i en ugnsfast form. Ringla över olivolja, strö på salt, peppar, timjan och rosmarin. Skölj sötpotatisen och halvera. Pensla snittytan med vitlöksolja och strö på salt, peppar och rosmarin, lägg i en ugnsfast form. När köttet stått inne 1 timme sänker du värmen till 125 grader, ställer in tomater och sötpotatis hos köttet i ugnen och låter allt stå inne ytterligare 1 timme. Skulle vätskan i formen med köttet koka bort under tiden, fyll då på med hett vatten.

Ta därefter ut köttet, höj värmen till 225 grader och låt sötpotatis och tomater stå kvar ytterligare 30 minuter. Sila av stekskyn från köttet ner i en gryta, skeda bort så mycket som möjligt av fettet som ligger på ytan. Låt köttet ligga kvar i formen med locket på under tiden som du färdigställer skysåsen.

Koka samman stekskyn 10 minuter på hög värme, smaka därefter av med balsamvinäger och honung och red av med maizenaredning.

Ta ut sötpotatis och tomater från ugnen. Lägg upp köttet på en skärbräda, skär loss från benet och dela i bitar vid bordet. Servera köttet tillsammans med sötpotatis, tomater och skysås.

Vintips: El Coto Crianza

Kock: Håkan och Anki Mårtensson

Andra goda recept Se fler recept
Se fler recept