Grillad entrecote med sotad broccoli, hasselnötter, salvia, rostad vitlök & sardeller
Vintips: Cameleon Bonarda
4 pers Svartvinbärschutney
Balsamicosås
Köttrulle
Skivad potatis
Shiitakegrönsaker
Svartvinbärschutney
Lägg svarta vinbär, finhackad rosmarin, rosmarinkvist, muscovadosirap, balsamvinäger, vatten, spansk peppar och finhackad schalottenlök i en vid kastrull. Låt koka på svag värme i 15–20 minuter eller tills nästan all vätska kokat bort. När allt kokat samman ordentligt, ta av kastrullen från plattan och låt kallna. Ta sedan bort rosmarinkvisten. Chutneyn ska vara både söt och sur och du kan eventuellt behöva smaka av med mer sirap eller balsamvinäger.
Balsamicosås
Finhacka löken och fräs i smör. Tillsätt tomatpuré och farinsocker och rör så att det inte bränns vid men gärna får lite färg. Häll på balsamvinäger, vin och vatten och koka ihop till hälften. Rör ner kalvfond, salt och peppar. Sila såsen och häll tillbaka den i kastrullen. Red med majsstärkelse utrört i lite vatten.
Både svartvinbärschutneyn och balsamicosåsen kan göras någon dag i förväg.
Köttrulle
Skär upp köttet så att det blir en platta. Blanda ihop riven ost, hackad lök, svartvinbärschutney och nymalen svartpeppar. Bred ut blandningen över köttplattan. Rulla ihop som en rulltårta och knyt med steksnöre. Salta och peppra köttet på utsidan och stek i smör så att det blir en stekyta. Stek färdigt på låg värme i ugnen på galler över potatisen (gärna 100 grader om du inte har bråttom, så blir köttet ännu mörare och godare).
Skivad potatis
Skiva potatisen. Lägg den i en smord ugnsform. Salta och peppra. Smula över torkad rosmarin och lägg färska kvistar av rosmarin på potatisen. Tillaga i ugnen under köttet tills potatisen är mjuk och god.
Shiitakegrönsaker
Finhacka löken och stek den mjuk i lite smör. Ta upp den från stekpannan. Skär sparris i mindre bitar och stek bitarna mjuka i smör. Ta upp den från stekpannan. Skär sockerärter i mindre bitar. Stek svampen i torr stekpanna, tillsätt sen en klick smör. Salta och peppra. Tillsätt lök, sparris och sockerärter. Vänd runt för att allt ska bli varmt. Men kom ihåg att grönsakerna ska ha kvar lite krispighet.
Vid servering
Skiva upp köttet. Servera med potatisskivor, shiitakegrönsakerna, svartvinbärschutney och lite balsamicosås.
Vintips: Cameleon Bonarda
Kock: Sara Edman
Blogg: Matro