In English

Högrevsgryta med fräst svartkål och rökig paprikamajonnäs

Vintips: Trapiche Malbec Oak Cask

högrevsgryta med fräst svartkål och rökig paprikamajonnäs

Ingredienser

4 pers

  • 800 g högrev (skuren i bitar)
  • 1 gul lök, hackad
  • 4 vitlöksklyftor, hackade
  • 1 röd paprika, skuren i bitar
  • 1 morot, hackad
  • 2 tsk chiliflakes
  • 3 lagerblad
  • 2 tsk paprikapulver
  • 2 teskedar kanel, malen
  • 1 tsk spiskummin
  • 3 rutor mörk choklad, minst 70 % kakaohalt
  • 2 dl rödvin
  • 3 dl vatten
  • 0,5 msk balsamvinäger
  • 1 köttbuljongtärning
  • 5 dl tomatpuré
  • 2 burkar hela tomater
  • 1 kruka koriander
  • Salt och peppar
  • Olivolja
  • Smör
  • 2 svartkålsstånd (hackade)

Majonnäsen

  • 1 ägg (rumsvarmt)
  • 2 dl rapsolja (ej kallpressad), rumsvarm
  • 1,5 tsk dijonsenap, rumsvarm
  • 75 msk vitvinsvinäger, rumsvarm
  • 1 krm cayennepeppar
  • 1 krm salt
  • 0,5 tsk paprikapulver
  • 1 krm Liquid Smoke
Gör så här

1. Fräs lök, vitlök, morot och paprika på medelvärme i smör och olivolja i en stor stekgryta tills de mjuknat, men inte fått färg.

2. Bryn köttbitarna i smör och olivolja i en stekpanna tills de fått en fin stekyta. Salta, peppra och häll över i grytan med grönsakerna.

3. Tillsätt tomatpuré, lagerblad och kryddor och låt det fräsa i någon minut under omrörning. I med rödvinet, vinägern och buljongtärningen. Låt det puttra några minuter och häll sedan i tomaterna och vattnet. Rör om och ställ grytan i ugnen och låt den puttra på 125 grader i ca fyra timmar. Rör om då och då och tillsätt eventuellt mer vatten.

4. När grytan kokat klart rör man i chokladen och låter den smälta under omrörning. Avsluta med att röra ner den finhackade koriandern.

5. Fräs den hackade svartkålen i olivolja och/eller smör tills den fått önskad mjukhet. Salta och peppra.

6. Lägg alla ingredienserna till majonnäsen i en liten, hög bunke. Kör med stavmixer i några minuter tills en fluffig majonnäs bildats. Lägg upp i miniskålar och servera som tillbehör.

Kock: Nina Wictorin

Blogg: Najnis kök

Andra goda recept Se fler recept
Se fler recept