In English

Hett fläsklägg med tryffelpuré och rårörda lingon

Vintips: Cameleon Bonarda

hett fläsklägg med tryffelpuré och rårörda lingon

Ingredienser

4 pers

  • 1,2 kg rimmad fläsklägg med ben och svål
  • 2 msk flytande honung
  • 2 msk rödvinsvinäger
  • 2 msk matolja
  • 1 apelsin
  • 4 vitlöksklyftor
  • 1 msk torkad timjan
  • 1 msk rökt paprikakrydda
  • 1 msk paprikakrydda
  • 1 tsk cayennepeppar
  • 2 msk rökig bbq-sås på flaska
  • 2 gula lökar
  • 3 lagerblad
  • 2-3 dl Cabernet Sauvignon Carmenere
  • 2 1/2 dl lingon
  • 1 dl socker
  • 1 kg mandelpotatis
  • 2 dl mjölk
  • 2 dl grädde
  • 60 g smör
  • Salt och peppar
  • Tryffelolja

Gör så här

Fläsklägg

Värm ugnen till 180 grader. Skär skåror i svålen på fläskläggen. Gör en kryddblandning på honung, rödvinsvinäger, olja, saft och skal från en apelsin, rivna vitlöksklyftor, timjan, paprikakryddor, cayennepeppar och bbq-sås. Skär löken.

Lägg fläskläggen i en stor, ugnssäker gryta. Gnid in kryddblandningen och häll resten över och runt köttet. Lägg den skivade löken runt om köttet. Häll på vinet och lägg i lagerbladen. Stoppa in grytan i den varma ugnen och stek i ugn ca 4 timmar, tills köttet är helt mört och svålen krispig. Vänd köttet då och då och häll på mer vin om det behövs.

Potatispuré

Skala och koka mandelpotatisen. Värm mjölk, grädde och smör. Pressa den färdigkokta potatisen och tillsätt gräddmjölken. Smaka av med salt och peppar och några droppar tryffelolja.

Rårörda lingon

Blanda socker och lingon i en skål. Rör tills sockret löst sig.

Vintips: Cameleon Bonarda

Kock: Jessica Sundberg

Blogg: Att leva sunt

Andra goda recept Se fler recept
Se fler recept