In English

Helgrillad lammfiol med färsk ört och vitlök

Vintips: Cono Sur Organic Cabernet Sauvignon Carmenère

helgrillad lammfiol med färsk ört och vitlök

Ingredienser

4 pers

  • 1 lammfiol (med ben)
  • 2 krukor rosmarin
  • 10 klyftor vitlök
  • 1 dl olivolja
  • 1/2 dl socker
  • 3/4 dl flytande honung
  • 2 msk chiliflarn
  • Salt
  • Peppar
  • Rökspån av ek

Gör så här

Börja med att låta köttet ligga framme och värma sig lite.


Gå ut och tänd grillen. Fiolen ska grillas länge med indirekt värme. Så var återhållsam med kol, då du måste kunna fösa undan dem till ena halvan av grillen när det är dags.


Blanda olivolja, honung, socker och chiliflarn i en bunke och rör om ordentligt. Salta och peppra efter behag. Men var inte rädd, det kommer bli rätt. Jag använder säkert minst 1 tsk salt och kanske hälften peppar. Nyp av en kvist rosmarin och krossa, krama, och riv ner bladen i mixen. Rör om igen och inse att det är jättesvårt att få komponenterna att blandas samman helt och hållet. Ge då upp och låt den helt enkelt stå i skamvrån.


Ta fram fiolen (den av lamm – du har inte tid att spela stråke nu). Krossa vitlöksklyftorna och skär den sådär grovt och bra. Ta med fördel samma kniv och skär ungefär 3-4 centimeter långa och 2-3 centimeter djupa skåror i köttet. Fyll med vitlök. Tar vitlöken slut och du inte hunnit proppa vitlök balanserat över stycket – skär mer vitlök.


Upprepa samma sak, fast med rosmarinkvistarna. Skär av vid roten och dela dem på hälften. Skär nya skåror och get your fingers in there!


Glöm inte bort att fiolen har två sidor. Men, och jag säger men, lägg prio på ovansidan. När du är klar med de väldoftande kvistarna tar du fram din glaze igen. Använd vad du vill för att bekläda köttstycket. För mig gick det bra med ett samarbete mellan en vanlig sked och bullpensel. Var inte rädd att det blir för mycket. För det kan det inte. Det blir bara godare – och fiolen kommer bara se finare och finare ut.


Du är redo – kolla om grillen är på samma nivå!


Fös över all glödhet kol på ena halvan av grillen och lägg köttet på andra sidan. En stektermometer ska nu vara så nära mitten av fiolen som möjligt. Den andra termometern på bra punkt i grillen för att förstå ungefär hur varmt det är på de flesta ställena under locket.


Empirisk undersökning visade på att det är svårt att få en relativt liten klotgrill att hålla önskad temperatur. Men försök att hålla temperaturen mellan 160° och 200° C. Nu är det bara att vänta. Häll på fuktat rökspån över glöden med jämna mellanrum för att det blir så himla gott.


Stektermometern är din bästa vän. Och du kommer vilja gifta dig med köttet efter att det gått och fått en innertemperatur om 60° C.


Låt vila 5-10 minuter. Skär upp i fina tunna skivor och servera med något gott.

Vintips:

Andra goda recept Se fler recept
Se fler recept