In English

Grillad rostasfilé med grön ostlasagne och hett timjansmör

grillad rostasfilé med grön ostlasagne och hett timjansmör

Ingredienser

8 personer Rostas:

  • 1 ½ kg rostas
  • 1 dl olivolja
  • 1 knippa timjan
  • 4 vitlöksklyftor
  • 1½ tsk salt
  • 2 krm malen svartpeppar

Ostsås:

  • 4 dl crème fraiche
  • 4 dl grädde
  • 4 dl riven lagrad ost
  • ½ tsk salt
  • 1 krm svartpeppar
  • ½ krm kajennpeppar
  • 2 msk majsstärkelse
  • 200 g chèvre

Lasagne:

  • 4 färska lökar
  • 4 vitlöksklyftor
  • 25 g smör
  • 200 g rucola
  • 200 g färsk spenat
  • ½ tsk salt
  • ½ krm malen svartpeppar
  • 500 g färska lasagneplattor

Timjansmör:

  • 300 g rumstempererat smör
  • 1 röd spansk peppar
  • 1 knippa timjan
  • ½ citron, saften
  • 3 vitlöksklyftor
  • ½ tsk salt
  • ½ krm svartpeppar

Till servering:

  • 8 tomater

Gör så här

Rostas:

Putsa köttet och lägg det i dubbla plastpåsar. Häll på olivolja och tillsätt timjankvistar, pressad vitlök, salt och peppar. Låt ligga i kylen i marinaden 1-2 timmar och vänd några gånger. Ta sedan fram i rumstemperatur en stund före grillning.


Ostsås:

Häll grädde och crème fraiche i en kastrull och låt koka upp. Sänk värmen och lägg i osten under omrörning. Krydda med salt, svartpeppar och kajennpeppar. Tillsätt majsstärkelse och låt såsen bli lite tjockare.


Lasagne:

Värm ugnen till 225°C. Skala och finhacka lök och vitlök. Hetta upp en traktörpanna med smöret och fräs lök och vitlök ett par minuter. Tillsätt sedan rucola och spenat i omgångar och fyll på allt eftersom det sjunker ihop. Krydda med salt och svartpeppar. Varva grönsakerna, ostsås och lasagneplattor i en smord ugnssäker form. Avsluta med ostsås och smula sedan över chèvren. Ställ in i ugnen och tillaga ca 20 minuter tills den fått fin färg.


Timjansmör:

Finhacka chilin och repa timjanen. Blanda samman smöret med citronsaft, pressad vitlök, timjan och chili. Krydda med salt och svartpeppar.


Servering:

Grilla köttet till innertemperatur 57 °C. Halvera och grilla tomaterna mot slutet av grilltiden. Låt köttet vila några minuter innan du skär det i skivor. Servera med grillad tomat, lasagnen och smöret.


Kock: Sandra Callermo

Andra goda recept Se fler recept
Se fler recept